С промени в закона: Въвеждат хибридни дипломи за бакалаври и магистри

4282
С промени в закона: Въвеждат хибридни дипломи за бакалаври и магистри
Снимка: iStock/Guliver

Две или повече висши училища да обучават студенти по съвместни специалности и след това да издават дипломи за това хибридно обучение. Това предлагат от МОН с промени в Закона за висшето образование, качени за обществено обсъждане. Сред тях е и възможността в пъти да се увеличи стипендията от 500 лв. на месец на докторанти, ако работят в рамките на даден научно-изследователски проект, предава Труд.

Студенти - бакалаври и магистри, записани в такива хибридни, мултидисциплинарни специалности, ще изучават отделните дисциплини в различни университети. Дипломите им ще бъдат с подписа на ректора на университета координатор или с подписите на всички ректори на висшите училища партньори.

Проф. Стоян Денчев: Превръщаме университетите в супермаркети за дипломи чрез онлайн обучението

"Това, че са отворили ресторантите трябваше да е нещо обичайно, но не е. Стигнахме до там обичайна дейност като отварянето на ресторант...

Един от вузовете, които са готови с учебните планове по такива нови програми, е Висшето училище по телекомуникации и пощи, което си партнира с медицински университети в страната за обучението на инженери с медицинска квалификация. Тези програми обаче не могат да стартират, защото регулация как това да става в сегашния закон няма. “Утре имаме среща при министър Денков по въпроса. Готови сме да пуснем програмите в платена форма, но няма как да стане по закон, затова и предложихме тези промени”, обяснява пред Труд ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова.

“Още министър Вълчев заложи на всички ректори да работят по хибридните образователни продукти. Де факто с предложените промени, сега те стават въз основа на споразумение между висшите училища. Едно от тях ще бъде координатор и ще извършва административните дейности, в рамките на неговата програмна акредитация ще бъде специалността, в която ще се провежда съвместното обучение”, обясни ситуацията проф. Темелкова.

По думите ѝ единият партньор по новите съвместни специалности трябва задължително да бъде от нерегулираните такива. “Специалността, която ще се дава на студентите, не бива да попада в обсега на регулираните като медицината, например. Аз не мога да произведа медици във ВУТП, заедно с партньорите също не можем, но можем да произведем инженери с медицинска специализация”, обясни тя.

С другата предложена промяна в закона се дава възможност образователна и научна степен “доктор” да се придобива чрез работа по научноизследователски проект. Идеята е докторанти да се приемат допълнително, извън обявения прием, и те да работят само по даден проект, който е важен за университета и да получават заплащане от него. За работата си вместо само стипендия от 500 лв., каквото се полага от държавата по принцип, те ще могат да получават в пъти по-голямо възнаграждение. “Тук идеята е, че за да развиват научноизследователска дейност, университетите да могат да привличат докторанти, които са извън държавната регулация, и да им дават заплата. Сега докторантите имат право на стипендия, но не и да работят на трудов договор”, обясни проф. Темелкова.

Бакалавър вече ще се става за по-малко от 4 години

Задължителното 4-годишно обучение в бакалавърска степен ще отпадне. Университетите сами ще решават колко години да обучават по една ил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование