Сериозната работа срещу ранното отпадане от училище - по-нататък

4296
Сериозната работа срещу ранното отпадане от училище - по-нататък
Снимка: iStock/Guliver

С още една година ще се отложат по-сериозните мерки за ограничаване на ранното отпадане от училище. До това заключение стига в. "Сега", въпреки одобрените от правителството дейности, заложени по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Причината - в план-графика на програмата за тази година мерките, касаещи ранното отпадане от училище, липсват като цяло. Сред малкото дейности, които ще се реализират тази година, са част от предвидените обучения на учители за работа в мултикултурна среда, за което има 5 млн. лв. Извън тези проекти в плана са включени и ежегодни мерки по линия на държавния бюджет като целодневна организация на учебния процес, безплатен транспорт и учебници и др. В новия план за намаляване на преждевременно напусналите няма отчет доколко са изпълнени мерките от предходния план.

По линия на оперативната програма ще се налеят крупни суми за задържане и връщане в образователната система на рискови групи ученици като деца от малцинствата, с образователни затруднения и с увреждания. Сред най-големите проекти, заявени от просветното министерство, ще бъде осигуряването на допълнително обучение по предмети от задължителната подготовка за деца с образователни дефицити, като тук са предвидени общо 140 млн. лв. финансиране. Това са много високи нива на финансиране на допълнителна подготовка на фона на отпусканите по линия на държавния бюджет. Така например за преодоляване на обучителни трудности за учебната 2016-2017 г. са предвидени едва 2.2 млн. лв.

Кунева за оставката на проф. Денков: Намерих човек за европроекти

Имах пълното право от Бойко Борисов да направя такива промени в политическия кабинет на МОН. Всеки заместник-министър е член на политич...

Сериозно финансиране е заложено и за проекти за деца от малцинствата. 10 млн. лв. са предвидени за привличане в детските градини на деца от малцинствата още на 3-годишна възраст. Тук МОН си поставя за цел да интегрира 15 000 деца, т.е. разходът на дете ще е 1666 лв. Същата е сумата и при проекта за допълнителна подготовка по български език. Тук ще бъдат отпуснати 25 млн. лв. за 15 000 ученици. 1666 лв. на ученик са предвидени и по проекта за интегриране в образователната система на младежи до 18 г., отпаднали от училище, с общ бюджет от 25 млн. лв. Тук също могат да бъдат обхванати 15 000 деца, но могат да се включат и бежанци. Други 25 млн. лв. ще се дадат за курсове за ограмотяване на лица над 16 г., включително роми. 7.5 млн. лв. ще се дадат за разработване на система за ранно кариерно ориентиране, ще се развива и система за ранно предупреждение за риск от отпадане.

В последния образователен мониторинг на ЕС страната ни фигурира с 12.9% дял на рано напусналите училище (за 2014 г.) при 11.8% за 2011 г. До 2020 г. България има за цел да намали дела под 11%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com