След гафа с класирането за гимназиите в София - още не се знае защо стана така

3149
След гафа с класирането за гимназиите в София - още не се знае защо стана така
Снимка: iStock/Guliver

Всичко е възможно – говорим за хора и за техника. От гледна точка на прецизността и публичността винаги публикуваме минималният и максималният бал за всяка паралелка в София, за да могат да се ориентират родителите. В принципа на системата водещо е желанието, а определящ е балът. Това заяви бившият заместник-министър на образованието и науката и настоящ началник на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева, коментирайки вчерашния гаф с класирането след седми клас. От нейните думи и от думите на нейни колеги стана ясно, че все още не се знае защо се стигна до грешката.

Кастрева обаче не пропусна да обясни колко е трудно за отговорните органи и да каже, че в София в матурите участвали над 8000 ученици, над 150 000 желания за 385 паралелки били вкарани ръчно. Тя повтори казаното то вчера (3 юли) – че грешка има за балообразуването в ТУЕС (бел. ред. - Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София) и гимназия "Джон Атанасов" и че точките за математиката не са сметнати правилно конкретно за тези училища. Поднасяме нашите извинения, това беше изключително инфарктна ситуация, подчерта Кастрева.

Класирането за седмокласниците излезе отново

Класирането за първи етап при кандидатстването след 7 клас за софийските гимназии излезе за втори път днес, 3 юли. Припомняме, че по-ра...

Директорът на Столичния инспекторат по образование обяви и, че "почти успоредно" отговорните органи разбрали заедно с родителите, че има грешка. Били намерени проблеми и в отделни паралелки в две различни училища, извън ТУЕС и "Джон Атанасов". Сега всичко вече било възстановено по правилния начин.

Няма как да ни убедят, че само 20 деца ще бъдат засегнати. Възможно е заради грешката моето дете да бъде прието на друго място, не според желанието, а съответно друго дете да дойде на неговото реално място, сподели родител пред Нова телевизия.

Балообразуващите групи са 89 – това са тези групи, които показват къде се класират децата. Видяхме, че ТУЕС е отишло на 28-мо място (бел. ред. - т.е. по-надолу) и самосезирахме. Бяхме уведомени от родители само за една балообразуваща група, обясни експертът по национално външно оценяване Камен Радев, който е председател на комисията, отговорна за класирането. Тече проверка, нямаме обяснение защо се случи, добави той.

Софтуерът е много добър, в момента, в който се въведе нещо, минава двойна проверка – точно затова не е ясно какво се случва. Нищо не мога да кажа, докато не проверим, уточни Радев. Той беше категоричен – вече всичко е точно, имало проверка "дете по дете".

Вълчев: Станала е техническа грешка с класирането за 7 клас, ще има наказани

Станала е техническа грешка в резултатите на първото класиране след 7 клас в София, ще има и наказани. Това каза пред журналисти минист...

За финал Кастрева обясни, че най-желаните училища са 28 средно училище и по-точно паралелката с испански и английски език, Испанската езикова гимназия, Националната търговско-банкова гимназия, както и гимназия "Джон Атанасов". С най-висок бал са СМГ, Немската гимназия, английските гимназии и ТУЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com