X
 
 

Стартира кандидатстването за професионална квалификация „Приложен програмист“

817 0
photo of Стартира кандидатстването за професионална квалификация „Приложен програмист“
Снимка: iStock
За трета поредна година започва обучението за професионална квалификация „Приложен програмист“, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Право да кандидатстват имат 10-класници, които не се обучават за придобиване на квалификация по професия от направление "Компютърни науки". Срокът за подаване на документи е 10.10.19 г.

Подготовката, която е по 3-годишна програма, се провежда в извън учебно време. Учениците ще се научат да работят с различни операционни системи, езици за програмиране (алгоритмични езици), да ползват софтуерни инструменти като интегрирани среди за разработка, инструменти за моделиране, контрол на изходния код и на конфигурациите, системи за автоматизирано асемблиране (build) и автоматизирано тестване. Ще познават и могат да прилагат основните видове алгоритми, структури от данни и начини за добра организация на програмния код, както и да инсталират, конфигурират и администрират необходимия приложен софтуер за работа според изискванията на клиента. Обучението предвижда и умения за тестване и внедряване на приложения.

10 причини да запишеш детето си на курс по програмиране

  „Програмирането те учи да мислиш“ – думи на Стив Джобс, съоснователят на Apple Когато децата са малки, те ...

В периода между 11.10.19 г. и 16.10.19 г. учениците ще получат парола за достъп до приемния тест на посочен при кандидатстването e-mail. Изпитът представлява тест с определен брой въпроси за проверка на общата компетентност на кандидата и мотивацията му да участва в програмата. Входящият тест ще се проведе на 20.10.19 г. от 10:00 ч. и е с продължителност два часа. За тези, които не успеят да се включат на тази дата, е определена и втора резервна – 27.10.19 г.

Има възможност желаещите да решат теста и втори път, независимо, че са участвали на предната дата. В този случай за участие в класирането за включване в програмата ще се взима по-високия резултат. След завършване на обучението включените в програмата биха могли да започнат работа в софтуерни компании, като не се изключва възможността това да стане още докато са в XII клас. Софтуерното професионално образование се провежда в сътрудничество с университети и с работодатели от ИТ сектора.

Обучението се извършва в общо пет центъра, обособени към професионални гимназии, в които разполагат с материално-техническа база. Сред тях са Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ в Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, МГ „Академик Кирил Попов“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, Университет „Професор доктор Асен Златаров“ в Бургас, Технологично училище „Електронни системи“ и Технически университет в София.

Държавният образователен стандарт за обучението по тази професия е разработен от IT бизнеса. С придобиването на квалификация за приложен програмист, завършилият обучение ще може да работи, както по поддръжка на периферни устройства, на софтуер, така и да инсталира софтуер, да програмира, да поддържа интернет, да е администратор на приложения, уебсайтове и други.

Деца от Русе получиха уроци по роботика и програмиране

Успешно приключи проект „Игра на кодове” – лекции по програмиране и кодиране за деца на сдружение „Европейски и...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители