СУ избра проф. Анастас Герджиков за ректор

17805
СУ избра проф. Анастас Герджиков за ректор

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", предаде БГНЕС.

Общото събрание на най-старото и голямо висшe учебно заведение у нас избра докторът на филологическите науки, професор по римска литература в катедра Класическа филология да наследи поста от предшественика си проф. Иван Илчев. Проф. Герджиков събра 190 гласа, с които оглави СУ.

Съдебно решение спря изборите за ректор на Стопанската академия в Свищов

Решение на Административния съд във Велико Търново стопира провеждането на Общо събрание в Стопанската академия „Д.А.Ценов”...

Кандидатите за ректор на Алма Матер бяха двама - спечелилият Герджиков и проф. Тони Спасов. Проф. Спасов събра 160 гласа. Герджиков бе издигнат от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии, Спасов от Факултетния съвет на Факултета по химия и фармация.

Преди това Общото събрание избра контролен и академичен съвет, както и университетски обществен застъпник на висшето училище.

Кой е проф. д.ф.н. Анастас Герджиков?

Анастас Герджиков е завършил класическа филология в Софийския университет през 1985 г. Има магистърска степен от Хумболтовия университет и специализации в Австрия и Германия със стипендии от службите за академичен обмен. През 2001 г. добива научна степен доктор в специалност "Римска литература", през 2008 г. става професор по антична и средновековна литература.

Пак скандали в Стопанската академия - МОН проверява избора на нов ректор

Екип от четирима проверяващи на МОН извършва внезапна проверка в Стопанската академия по сигнали на Инициативния комитет за издигане ка...

Започва да преподава в СУ през 1991 г., а от 2010 г. досега е заместник-ректор по учебната дейност в направление "Докторанти и продължаващо обучение". Бил е управител на Фонд "Научни изследвания" за кратко (2008 г.), също и заместник-министър на образованието и науката в правителството на Симеон Сакскобургготски (от 2001 до 2003 г.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование