СУ "Св. Климент Охридски" и SoftUni Kids започват квалификационни обучения за педагогически специалисти

3113
СУ "Св. Климент Охридски" и SoftUni Kids започват квалификационни обучения за педагогически специалисти
Снимка: SoftUni

SoftUni Kids, като част от инициативата SoftUni, и Софийски университет "Св. Климент Охридски" полагат основите на ново партньорство за обучение на педагогически специалисти в системата на предучилищното и училищното образование, за подобряване на обучителната методология и повишаване на ученическата мотивация. Срещнахме се с д-р Вяра Богатева, образователен директор на SoftUni Kids, за да ни разкаже повече за инициативата.

Д-р Богатева, откъде дойде вдъхновението за този съвместен проект между SoftUni Kids и Факултета по науки за образованието и изкуствата? Как ще повлияе на педагогическата среда в страната?

SoftUni Kids е част от най-голямата и уважавана образователна IT институция в България, предоставяща обучение и кариерно съдействие – SoftUni. Курсовете по програмиране, дизайн и роботика са адаптирани за деца и ученици и ги провеждаме вече 7 години. Новото партньорство със Софийски университет "Св. Климент Охридски" за обучение на педагогически специалисти в системата на предучилищното и училищното образование е логична стъпка за дейността ни.

Партнираме си със Софийския университет по линия на нови програми по практическо прилагане на STEM методи на обучение на учениците в училищата в София и страната. Всяко обучение на педагогически специалист завършва с квалификационни кредити, които се удостоверяват с документ, който се издава от самия Софийски университет. Така партньорството ни с най-реномирания университет в страната, освен че идва като признание за качеството на труда ни, носи и успокоение, че не сме поредната появила се организация, която предлага подобен тип обучения за педагогически специалисти.

Вдъхновени сме от идеята да предоставим най-добрите и съдържателни обучения за учители, които не само да са от полза на всеки педагогически специалист, а да го мотивират да приложи в практиката си наученото с хъс, желание и емоция!

Изучаването на технологии не е просто мода. Днес подобно нещо е абсолютна необходимост, дори за най-малките. Програмирането стои в сърцето на бурно развиващия се технологичен свят, който ни заобикаля. Докато изучават тази сфера, учениците развиват редица ключови умения, необходими както за личностното им развитие, така и за по-нататъшната им кариерна реализация. Всичко това може да се постигне само с отлично подготвени специалисти, в които децата виждат отражение на пътя, по който искат да се развиват!

Разкажете ни повече за методите и темите на обучение. Защо избрахте точно тях и защо са важни за развитието на съвременната педагогическа практика?

Към момента провеждаме 7 STEM теми: от класическите проектно-базиран подход и уменията на 21 век, до иновативни като киберсигурност, приложна роботика и работа под супервизия.

Ще дам пример с темата "Използване на блоково програмиране в мултидисциплинарна работа по природни науки". Знанията, които ще придобият педагозите в рамките на тази тема, са подходящи както за учители по информатика и информационни технологии, така и за специалисти, преподаващи по общообразователни предмети. Това се дължи на факта, че програмата е построена така, че да даде отговор на въпроса как тези технологии могат да се използват в рамките на дисциплини като биология и здравно образование, физика, химия и опазване на околната среда и др.

Проблемът с мотивацията на учениците придобива все по-голяма актуалност, а педагогическите специалисти имат нужда от все по-голяма подкрепа и съдействие в преодоляването на предизвикателствата при ангажирането на учениците с учебния процес. Тук роля ще играе темата "Повишаване на мотивацията за учене на учениците чрез използване на интерактивни STEM подходи".

В опит да предложим на педагозите пълен спектър от знания както за позитивите, така и за възможните предизвикателства при работа с технологии и в електронна среда, създадохме и темата "Киберсигурност и защита на личните данни при обучение в дигитална среда". Вярваме, че всеки действащ педагог трябва да премине през нея.

Това са само примери за разработените теми, с придобитите знания и практически умения, от които целим участниците да са още по-подготвени, когато провеждат своите уроци.

За училищата разработихме следните теми за подготовка:

  • Интегриране на проектно-базирано обучение в занимания по роботика;
  • Как да развивам уменията на 21 век чрез занимания по програмиране?;
  • Повишаване на мотивацията за учене на учениците чрез използване на интерактивни STEM подходи;
  • Планиране на STEM уроци с използване на микроконтролери;
  • Използване на блоково програмиране в мултидисциплинарна работа по природни науки;
  • Киберсигурност и защита на личните данни при обучение в дигитална среда.

Освен това ще застъпим и 3 теми за преподавателите в детски градини:

  • Изграждане на ангажирани родителски общности в детската градина;
  • Използване на геймификация като метод за повишаване на ангажираността на децата в детската градина;
  • Методи за мултисензорно развиващо обучение в детската градина.

Как тази подготовка ще подобри педагогическите практики и как ще се впише в уменията на учители на различен етап от кариерното им развитие?

Педагогическите специалисти получават конкретни практически насоки за това как могат да развиват умения за успех чрез занимания по роботика и програмиране, а и чрез работа по STEM като цяло. Получават подробна информация за уменията на 21 век – кои са те, какви са техните проявления и каква е добавената стойност от развиването им.

Учителите ще се запознаят с полезни примери от практиката на действащи педагози. Ще получат идеи за това как да се стимулира вътрешната мотивация на учениците и как енергията им да се насочи в градивна посока.

В курсовете се дискутират и различни предложения за това как STEM преподаването може да се използва за повишаване на ангажираността на учениците с учебния процес. Учителите ще придобият конкретни техники, които могат веднага да интегрират в своята работа.

Как подходи като проектно-базираното обучение, STEM практиките, блоковото програмиране и геймификацията могат да подобрят учебния процес и да подсилят развитието на учениците, така че да са по-добре подготвени за предизвикателствата на 21-ви век?

С обученията целим да дадем максимална подкрепа и практическа приложност на получените знания. За съжаление, стандартните обучения за учители залагат на поднасянето на обемен теоретичен материал и минимална практическа стойност, която често се ограничава до планирането на урок от страна на учителите.

Това е крайно недостатъчно, особено когато се усвояват иновативни концепции и начини на работа. Идеята с обученията ни е да подобрим учебния процес чрез по-добре подготвени педагогически специалисти във всяко едно от STEM направленията – роботика и кибер-физични системи, математика и информатика, природни науки, зелени технологии и устойчиво развитие, дизайн и 3D прототипиране.

Освен това засягането и на междупредметни връзки ще става все по-актуално за тяхната работа. Такава е световната тенденция и на Запад от години се използва технологията като способ да се хвърли нова светлина върху различните предмети. А учителите и педагогическите специалисти ще се научат да го прилагат с лекота.

Геймификацията в учебния процес също може значително да подобри мотивацията на учениците, да стимулира активното участие и да подсили развитието им в няколко аспекта. Но интегрирането ѝ в образованието трябва да бъде балансирано и да се използва съобразно учебните цели и потребностите на учениците.

Игрите в учебния процес могат да внесат елементи на състезание и постижение, които могат да вдъхновят учениците да се ангажират повече с учебната среда. Те често изискват решаване на задачи и проблеми, като по този начин учениците могат да развият критично мислене и аналитични умения. Игрите предлагат възможност за учене чрез опит и грешка, което може да бъде много полезно в образователен контекст.

Как ще се провеждат квалификационните обучения и достъпни ли са те за широк кръг от учители от цялата страна?

Обученията ни за педагогически специалисти в системата на предучилищното и училищното образование са достъпни до всички учители от цялата страна. Формите на обучение са разнообразни, за да може да отговорим на нуждите на всяка образователна институция. Те могат да се водят както изцяло присъствени, така и частично присъствено. Водим и уебинари, както и изнесени обучения.

Добрият учител на 21 век изпълнява редица ключови роли и развива умения, които отговарят на съвременните предизвикателства в образованието. Той е този, който се стреми към постоянно развитие и приспособяване към новите образователни и социални предизвикателства.

Вярвам, че предлагаме най-актуалните теми, с които всеки преподавател да подобри методите си на обучение и да гарантира интересно, ангажиращо и приложимо в реална среда образование за своите ученици. Всеки заинтересован може да се свърже с нас чрез страницата на платформата – https://uchiteli.softuni.bg/.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com