Тодор Танев: Сливането на училища е борба с мъртвите души

5136
Тодор Танев: Сливането на училища е борба с мъртвите души
Снимка: БГНЕС

"Винаги е стоял проблемът с районирането, когато става дума за записване на първокласници в училищата". Това заяви министърът на образованието проф. Тодор Танев, предаде БГНЕС.

„Имайте предвид, че този въпрос е много тясно свързан с оптимизацията на учебната мрежа, която не е провеждана до момента по неизяснени за мен причини.

Т. Танев: Някои от университетите не са университети

Някои от университетите не са университети. В България за първи път идва голяма европейска програма за растеж в образованието. Тя обаче...

Пуснах заповеди до няколко регионални инспектората с предложения за сливане на училища. Това е и борба с мъртви души“, посочи просветният министър, добавяйки, че тези училища са в цялата страна.

„Искаме да свържем гимназиите, те да бъдат по-обединени. Това е възможността за тяхното сливане, за да бъдат по-силни. И да създадем по-важното - близки отношения с всичко, което е над това образование, за да има т.нар. вертикална проходимост.

За тази цел учениците, които завършват такава гимназия, трябва да имат професионални кредити. Тези кредити от гимназията, които са натрупани, да се признават в по-висши форми на образование, далеч не само висшето образование, за да няма приемни изпити и да продължи плавно нагоре тяхното образование с възможности за изход към практиката“, заяви проф. Танев.

Той смята, че нещата в сферата на образованието трябва да се вършат поетапно, за да бъдат успешни. „Не можем да направим такава реформа, която се състои от редица малки, които сумарно действително ще дерайлират системата. Не е малко учебниците, нека това се реши тази година и поетапно по-нататък да се мисли. Ще направим всичко, за да облекчим първо родителите и учителите“, заяви Танев.

Кастрева като Танев - с реформата училищата ще са по-самостоятелни с програмата

Новата философия на образованието въвежда един добър принцип – принципът на училищната автономия. Така заместник-министърът на об...

По отношение на казуса със Стопанската академия в Свищов министър Танев подчерта: „Няма връщане назад. ¡No pasarán!“

По-рано днес Танев заяви, че „каквото и да ни мъчат на шиш - ние няма да го дадем, няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на 2-ма, 3-ма търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук. Няма някой у нас, който да иска това безобразие?!”.

Думите му бяха част от приветствието към участниците в националната конференция на тема: „Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор”.

На форума бяха председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, президентът на КНСБ Пламен Димитров, представители на фондация „Конрад Аденауер” и на различни държавни структури, много учители.

Орязани предмети и кандидатстване след 10 клас, Танев: Ще свикнете

Учениците ще имат възможност да сменят гимназията и след 10 клас. Възможно е в този период да се оформи втора кандидат-гимназиална камп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com