Ученици-доносници, полицейски разпити, униформи за 700 лв.: Недоволството в НГДЕК в София ескалира

45048
Ученици-доносници, полицейски разпити, униформи за 700 лв.: Недоволството в НГДЕК в София ескалира
Снимка: НГДЕК

Продължава недоволството след масовите оставки на близо 35 учители за едва две години в Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ" (НГДЕК).

Малка част от обвиненията към ръководството на учебното заведение са свързани с премахването на часовете по култура, голямо текучество на кадри, униформи за 700 лв., липса на кабинети и падаща от тавана мазилка. Родители на настоящи ученици, както и вече бивши ученици и учители на гимназията отправят сериозни критики към ръководството ѝ, а сигнал за това е изпратен до редица институции.

Масово за учители сега се назначават действащи студенти, коментират недоволни родители, а на този фон от ръководството на гимназията продължават да отказват коментар.

Преди седмици в Студио Actualno ви разказахме за това как родители и учители искат от Министерството на културата (МК) пълна и прозрачна проверка на НГДЕК. Пред Спасиана Кирилова и седмичното обзорно предаване "Отговорите" Яна Колева, бивш учител по български език и литература в гимназията и един от инициаторите на петицията, разказа, че атмосферата в учебното заведение е токсична, а организаторите от "Бъдеще за НГДЕК" продължават да организират петиция с искане за насрочване на нов конкурс за директор на НГДЕК в името на оцеляването на гимназията.

Яна Колева/Снимка: Студио Actualno

"Става дума за ученици, които са ангажирани да доносничат, за педагогически съвети, които по-скоро напомнят трибунал, в които тонът е меко казано оскърбителен, груб, назидателен. Отправят се заплахи и квалификации. Над 30 учители напуснаха за 2 години, като истинската причина е унижението и омерзението и отвращението от това, което се случва", обясни Колева пред Actualno.com.

Самата Колева разказа и сега пред Actualno.com, че протестиращите са получили уверение относно ефективни действия от страна на Министерство на културата, а именно - до края на декември ще бъде определен нов конкурс за избор на ръководство. 

Шуробаджанащина и диктатура

Инициаторите на петицията разпространиха и нова позиция от днес, 9 октомври, в която описват актуалната ситуяция в НГДЕК. В момента тече пълна проверка от страна на Министерство на културата.

"Скандали, уволнения, корупция, доносничене, гонения, падаща мазилка, шуробаджанащина, некомпетентност и еднолична диктатура – с тези думи отчасти може да се опише Класическата гимназия в София днес. ... От 2012 г. насам директор на Класическата гимназия е Мариела Папазова – сестрата на Тити Папазов, която заема позицията, заменяйки професията си на спортен журналист. Почти всички проблеми на гимназията датират с назначението на Папазова според родители и учители, като през последните две учебни години напрежението ескалира неимоверно. На дневен ред са много конкретни проблеми, но генералният в случая е политиката на управление на Мариела Папазова, която погубва Класическата гимназия и я превръща от училище с традиции и без еталон в по-лошо от квартално такова", разказват още протестиращите от "Бъдеще за НГДЕК".

Още: Тити Папазов, НГДЕК и уважението (ВИДЕО)

По думите им Класическата гимназия вероятно е и първенец сред училищата по брой заведени съдебни дела.

"Гимназията е осъждана по повод наложени дисциплинарни наказания на учители и ученици и неведнъж неправомерно прекратявани от директора трудови правоотношения на преподаватели. Делата са над 25, а разноските, които НГДЕК е платила за тях, откакто Мариела Папазова е директор, надхвърлят 50 хиляди лева", пише още в позицията до медиите.

Както сме ви разказвали, в сградата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в учебно време от тавана пада мазилка, на места има сериозни пукнатини в стените, няма обособени кабинети по география, химия, биология и физика, за близо 320 души (ученици и учители) са налични само две тоалетни, липсва училищен бюфет и децата са принудени да си купуват храна от близките заведения и закусвални. Родителите сами закупуват и монтират шкафове и етажерки. Подобно е положението и в сградата на ул. „Баба“ 16, уточняват протестиращите.

Петицията за смяната на Ръководството на НГДЕК е налична ТУК, а до моментае подкрепена от страна на над 1000 граждани.

Още: Съдът обяви сградата на НГДЕК за опасна, Министерството на културата ще обжалва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com