Училищните директори сами ще се оправят с личните данни

1903
Училищните директори сами ще се оправят с личните данни
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Училищните директори са оставени сами да преценяват как да се оправят с казуса с личните данни. Едни от тях са обявили списъците с приетите в първи клас ученици с техните входящи номера, някои обаче са ги оставили както досега - с имената на класираните първолаци. Това е установила проверка на в. "Сега" сред софийски училища.

Столичното 119-о училище "Акад. М. Арнаудов" например обяви списъците с първолаци с входящи номера заради многото неясноти при промените в закона за личните данни, които все още са на етап обсъждане. Същото направи и 51-во училище "Е. Багряна". "Нямахме някакви специални указания от МОН. През април имахме обучение по темата. Ние, директорите, си контактувахме и повечето решихме да изнесем входящите номера", коментира директорът му Асен Александров. "Възприехме системата на Столичната община. Освен входящите номера обявихме и инициалите на децата", коментира Елка Велкова, директор на училище "Й. Йовков". По подобен начин са постъпили и в 107-мо училище "Хан Крум", както и в 105-о "Ат. Далчев".

Вариант I бе изтеглен за матурата по желание

Днес в Министерството на образованието и науката журналистката Зина Соколова от вестник „Аз Буки“ изтегли „Вариант I&...

"Все още има доста неясноти. Явно ще трябва да събираме декларации за съгласие за предоставяне на лични данни от всички родители. Скоро при нас се проведе състезание и нямаше как да не обявим имената на децата, защото повечето не си знаеха кодовете", разказа Цветанка Костадинова, директор на 105-о. В други школа, като например 127-мо СУ "Ив. Денкоглу", обаче не се притесниха от обявяването на трите имена на учениците си.

"От МОН не са давали специални указания. Всяко училище има своя политика и може да избере своите оперативни решения", коментира шефът на Регионалното управление на образованието - София Ваня Кастрева. По думите й към тях не е имало много запитвания от учебни заведения как да действат в условията на новия еврорегламент GDPR. На тези, които са търсили информация, пък са дадени устни препоръки. "Препоръчваме на училищата да бъдат максимално щадящи по отношение на личните данни, например да обявяват не трите, а само двете имена на ученика, както и да не посочват ЕГН", заяви Кастрева.

Според Ваня Кастрева входящите номера са служебна информация, която винаги може да бъде проверена. "Зад този номер стои само едно име и лице. Във всеки един момент той може да бъде проверен и за боравeнето с тази служебна информация се носи отговорност", коментира тя. Анонимните списъци обаче будят тревоги у доста родители, децата на някои от които не са приети в желаното училище. "Каква е гаранцията, че чрез използването на никому неизвестни входящи номера не се правят злоупотреби", пита майка на бъдещ първолак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование