X
 
 

УНСС иска пари от държавата, но отдава под наем имот за жълти стотинки

3921 1
УНСС иска пари от държавата, но отдава под наем имот за жълти стотинки
Снимка: БГНЕС
Университетът на национално и световно стопанство (УНСС) е заплашен от изпадане в неплатежоспособност и затова държавата отпуска 7,5 милиона лева, а в същото време учебното заведение разполага с 32 имота. 23 от тях са отдадени под наем.

Нито един от имотите не се използва за академична дейност. Става въпрос за складове, офиси, пералня, дискотека, ресторант, банкомат и др. Поп-фолк клуб, който е сред хитовите заведения в София, се намира в сграда, собственост УНСС в "Студентски град". Университетът е дал помещението срещу наем от 3785 лева на месец без ДДС, или 7 лева на квадратен метър.

Борисов като на изпит - от Европа до ректора на УНСС от ДС

Премиерът Бойко Борисов изказа задоволство от визитата на папа Франциск у нас и категорично отхвърли внушенията, че прави предизборна к...

На същата фирма УННС е дал под наем помещение от над 600 квадрата за ресторант срещу 4,83 лева на квадрат. Експерти от голяма компания за недвижими имоти направи за bTV анализ на пазарните цени на наемите в "Студентски град".

"Най-ниската цена на пазара в момента е 5,37 евро без ДДС. Средните цени са 5-7 до 9 евро на квадратен метър за район "Студентски град". Цените са на реално сключени сделки, включително сме правили анализ на пазара на база на официалните сайтове за недвижими имоти", обясни експертът по недвижими имоти Виктория Велчева.

Общо 3000 квадратни метра е площта на имотите на УНСС, за които получава наем. Срещу 6,66 лева на квадрат, при 13,70 лева средна пазарна цена в района - повече от два пъти под пазарната стойност.

Поп-фолк клубът на УНСС се радва на добра популярност. Входът е 5 лв. на човек. Въпреки че ползва помещението на университета срещу изгоден наем, чалга клубът не поддържа "студентски" евтини цени на предлагани напитки. Минерална вода, 330 милилитра, струва 3 лева. Малка бутилка вино, 375 милилитра, струва 27 лева. Несъмнено частната фирма, собственик на поп фолк клуба, има много клиенти и приходи.

Красимир Вълчев: Намалихме с 60% приема по икономика

От 2016 г. започнахме политика на преструктуриране на приема и финансирането. Този прием, който предложихме и приехме вчера на Министер...

Спорно е дали университетът, който обучава бъдещи финансисти, е сключил изгодна сделка за собствената си сграда.

"За да отдадем каквато и да е сграда под наем, се вика лицензиран оценител. Ние не определяме сами началната тръжна цена. За тази дискотека имаше само един кандидат. По-добре е да отдадем едно помещение под наем, отколкото да стои празно", коментира Николай Бакърджиев, помощник ректор по стопанската част в УНСС.

Той обясни още, че се е случвало да има и повече кандидати и всичко зависи от това колко атрактивен е даден имот.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
Последно в Актуално