X
 
 

Майки питат докога УНСС ще стопанисва чалготеки и нощни клубове

4527 4
Майки питат докога УНСС ще стопанисва чалготеки и нощни клубове
Снимка: iStock/Guliver
"Крайно време е Просветното министерство да сложи край на срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети, защото тя води като резултат и до опростачване и чалгализиране на младото поколение". Това заявяват от Сдружението на майките срещу насилието в писмо, изпратено до медиите.

От родителската организация припомнят, че според одит на самото Образователно министерство, извършен преди няколко години, на територията на Студентски град в София има над 200 заведения, 44 от които са отдадени под наем от университетите за нощни клубове "и в тях се лее твърд алкохол до ранни зори".

Красимир Вълчев: Намалихме с 60% приема по икономика

От 2016 г. започнахме политика на преструктуриране на приема и финансирането. Този прием, който предложихме и приехме вчера на Министер...

Рекордьор в развиване на тази търговска дейност е именно УНСС. Икономическият ВУЗ е дал цели 11 свои имота на собственици на нощни заведения, показва въпросният одит. Най-фрапиращ, разбира се, е случаят с бившият Студентски стол № 33 на ул. "Атанас Манчев" в Студентски град, който с благословията на ректора на УНСС е превърнат в лъскава чалготека („Клуб 33“), пишат майките.

"Всъщност става въпрос за имоти публична държавна собственост, стопанисвани от УНСС, и от интерес на цялото общество е какво именно се случва с тях, допълват от Сдружението на майките срещу насилието. Всички тези имоти са предоставени на университетите от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях, но ректорите в крещящо нарушение на Закона за висшето образование са превърнали умишлено помещенията в чалготеки, кръчми и нощни барове, за да си докарват стабилни приходи от наеми. "Тъкмо по тази причина настояваме Просветното министерство да задължи ректорите на висшите учебни заведения (в това число и ректорското ръководство на УНСС), да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието и обитаването на студентите", заявяват от родителската организация.

"В тази връзка ще искаме министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да изземе още до края на 2019 година от ректорите на столичните университети всички обекти държавна собственост, които те са отдали неправомерно под наем за чалготеки и нощни клубове", отбелязват още от Сдружението.

"Изключително срамно и обидно е, че ректори на престижни университети са най-активни в насърчаването на вулгарната чалга култура и нощния живот, те като че ли съвсем са забравили, че законът им предоставя права да управляват само обекти, които се ползват единствено за учебни цели и научноизследователска дейност, но не им позволява да превръщат по своя инициатива държавната материална база в нощни барове, чалга клубове и питейни заведения.

Ректорът на УНСС де факто призна, че новият корпус на университета може да не бъде завършен

Проблемът не е във фалита, защото държавата едва ли ще остави най-големия си университет да изпадне в неплатежоспособност. Това заяви р...

Ректорското ръководство на най-голямото и старо висше икономическо училище в Югоизточна Европа, каквото безспорно е УНСС, очевидно е забравило също, че налагането и лансирането на чалга културата и чалга ценностите са едно от най-уродливите и отблъскващи явления на българския преход. Сдружението на майките се надява депутатите в 44-то Народно събрание да гласуват още в близките месеци и поправки в Закона за висшето образование, които ще пресекат веднъж завинаги рентиерската дейност на ректорите на държавните университети. Развиването на стопанска дейност с откриването на нови и нови кръчми и чалга клубове не бива да е основна цел на академичните ръководства на държавните висши училища", завършва писмото на родителската организация.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Да И ПАРИТЕ ЗА УНСС СА ОТ БЮДЖЕТА - ДЕМЕК ОТ НАШИЯ ДЖОБ! ТАКИВА ДА ГИ ПРОВЕРЯВАТ ВЕДНАГА И ДА ИЗЛИЗАТ В ПЕНСИЯ - СТИГА С ТИЯ ЧИЧКОВЦИ С ШКЕМБЕТА И АЛЧНИТЕ ИМ МЕРАЦИ!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Да И ПАРИТЕ ЗА УНСС СА ОТ БЮДЖЕТА - ДЕМЕК ОТ НАШИЯ ДЖОБ! ТАКИВА ДА ГИ ПРОВЕРЯВАТ ВЕДНАГА И ДА ИЗЛИЗАТ В ПЕНСИЯ - СТИГА С ТИЯ ЧИЧКОВЦИ С ШКЕМБЕТА И АЛЧНИТЕ ИМ МЕРАЦИ!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А на тоя чичка - несменяем ректор, вместо да го пита къде отиват парите от тези имоти, Б.Б. нареди да му дадат нови 7 милиона да довърши ново крило!? При толкова раздадени за чалготеки имоти, ново крило? Защо? За нови чалготеки ли и не е лви време някой да провери сметките и апартаментите на чичото и родата му, щото май има какво да се търси при такива напъни да е вечен?
 • Октомври 1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  Ами правилният отговор на въпроса под тази статия. Унсс ще стопанисва чалготеки и така нататък докато продължава да управлява Кликата**89 търгаши , измамници и национални предатели.
Последно в Актуално