В Пловдив представиха приоритетите на ГЕРБ в образованието, науката и екологията*

1799
В Пловдив представиха приоритетите на ГЕРБ в образованието, науката и екологията*
Снимка: ПП "ГЕРБ"

Зелена България, Зелен Пловдив – това ще бъде важна цел в работата на народните представители от коалиция ГЕРБ-СДС, които градът ще изпрати в 45-то Народно събрание. Чист въздух, чиста вода и природа - към това са насочени част от приоритетите в Политическата програма „България следващо поколение”, защото грижата за околната среда е грижа за хората. Това заяви доцент Стефан Шилев – преподавател във висше учебно заведение, дългогодишен ръководител на РИОСВ и на общинската дирекция „Екология”. Днес той представи приоритетите в сфера „Околна среда” и „Образование и наука”.

„През последните години бяха подписани договори по ОП „Околна среда“ за 53 инсталации за компостиране на зелени отпадъци, като една от тях е в Пловдив и скоро ще заработи, за да отговори на изискванията за намаляване на вредните емисии” , заяви доц. Шилев и изброи част от постигнатите резултати.

Въздухът днес е по-чист, отколкото преди десет години, но са необходими постоянни усилия и грижа. За решаването на проблемите бяха отделени значителни средства по ОП „Околна среда“, въведено бе строго законодателство, предприети бяха мерки и на местно ниво. Община Пловдив работи по проект на стойност 14 млн.лв. за подобряване качеството на въздуха и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с нови, енергоефективни и нискоемисионни, уточни доц. Шилев и допълни, че се инвестира в изграждането на паркове, екологични класни стаи и площадки за децата, велоалеи.

„Направихме мащабни инвестиции за подобряване на екологичната инфраструктура и вложихме целенасочени усилия за надграждане на екологичното законодателство, но предстои още много работа. Трябват радикални мерки за чистота на въздуха, по-добър контрол в управлението на отпадъците и специално внимание по отношение на защитените зони. Ще работим за реализиране на политиките от т.нар. „Зелен пакт и преход към нискоемисионна икономика”, каза още той.

В качеството си на университетски преподавател доц. Шилев представи резултатите и приоритетите в сектор „Образование и наука”. С двойното увеличение на учителските заплати при управлението на ГЕРБ бе променен радикално социалния статус на учителската професия, хиляди необхванати деца бяха върнати в клас, даден бе тласък за развитие на научния потенциал чрез създаване на Национални научни програми в приоритетните области, изброи кандидатът от листата на ГЕРБ-СДС.

Образованието и науката са най-важната инвестиция в бъдещето. Ще продължи политиката за повишаване разходите за образование до 5 % от БВП; средни учителски заплати на ниво над 125 % от средните за страната; средна заплата за преподавателите във висшето образование - над 140 % от средната за страната; увеличение на възнагражденията на непедагогическия персонал до минимум средната заплата за страната. Висшето образование да е стратегически и бюджетен приоритет, а научната дейност да бъде финансово и ресурсно стимулирана – това са само част от приоритетите в програмата.

„Това, което сме направили, се вижда. Целта сега е да продължим тренда на възходящо развитие”, категоричен бе доц. Стефан Шилев.

„Тази програма е реална и изпълнима, защото стъпва на направеното и надгражда. Имаме самочувствието, че в бъдеще заедно ще постигнем повече”, заяви от своя страна д-р Надя Танева от кандидатската листа в Пловдив-град.

На срещата присъстваха кметовете на район „Централен” Георги Стаменов и на район „Източен” – Иван Стоянов.

Коалиция ГЕРБ-СДС е с №28 в интегралната бюлетина на изборите на 4-ти април 2021 г.

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за парламентарни избори 2021 г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование