В София учители тръгнаха на лов за фалшиви адреси на първолаци

7186
В София учители тръгнаха на лов за фалшиви адреси на първолаци
Снимка: Getty Images/Guliver

Учители от елитни столични школа са тръгнали на лов за фалшиви адреси, вписани в документите за прием в първи клас. Те проверяват, както по домовете на място, така и през системите на НАП, НОИ и търговския регистър за съответствие на заявения адрес на работата на родителите. Това разказа директорът на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева.

Това е положителна мярка, проверка на коректността на двете страни, друг е въпросът доколко може да бъде ефективна, обясни тя пред в. "Монитор". Именно заради съмнения в измами с адреси, миналата седмица стана ясно, че родители са сезирали прокуратурата за съмнения със злоупотреби.

Министърът на образованието: Недопустимо е използването на камери в класните стаи

Моето мнение е, че доверието е ключов фактор в съвременната образователна система и ние трябва да работим за това да увеличим доверие...

Шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева обясни, че проверки на адресите се извършват във 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ и 20-о ОУ „Тодор Минков“. Практиката се прилага също така и в 133-то СУ „А. С. Пушкин“, добави още Кастрева.

От тази година Столична община спусна единни критерии за прием в първи клас. Сред тях основна тежест има адресът на дома. Отделно се дават точки и за близост на местоработата на родителя до училището. Именно затова и учителите проверяват при съмнение тези два критерия.

Директорката на 2-ро СУ Елеонора Лилова потвърди за проверките, които организира нейното училище при съмнение за злоупотреба. Тя разказа за случай, в който родител подал адрес за месторабота в квартала на училището. Проверка в Търговския регистър обаче показала, че на мястото няма офис. Директорката обясни също, че спрямо подадените документи в друго училище, се оказало, че на един адрес живеели 9 различни лица.

Actualno.com припомня, че по-рано от Министерството на образованието и науката съобщиха, че ще обсъдят със Столичната община уседналостта да стане част от единните критерии за прием в първи клас от следващата учебна година.

МОН бори неграмотността с мотивирани учители

МОН ще бори неграмотността с решителни мерки и мотивирани учители. Тази заявка направи министърът на образованието Красимир Вълчев по в...

Промените в критериите за прием в първи клас станаха отново наболял въпрос след скандал в столичното 51-во училище. Там родители се обърнаха към прокуратурата заради съмнения за масови измами с адресни регистрации и местоположение на работата.

Въпросът за промени в критериите се поставя на дневен ред, след като родители сезираха прокуратурата за съмнения в злоупотреби с адреса при документите за прием в първи клас.

Миналата година всяко училище само определяше критериите за прием. От тази година, обаче Столична община спусна единни критерии, като адресът има основна тежест, но уседналостта липсва като изискване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование