X
 
 
 

Искаш детето ти да е в първи клас - мерят колко далеч е домът ти от училището

1564 0
photo of Искаш детето ти да е в първи клас - мерят колко далеч е домът ти от училището
Снимка: БГНЕС

Още по темата

За да успееш  да запишеш детето си в първи клас, може да се наложи да бъде премерено разстоянието от училището до жилището. Това е допълнително условие, приложено в едно от училищата в София заради прекомерния наплив от желаещи да запишат децата си в него.

Става въпрос за 51-во СУ "Елисавета Багряна", което нетолкова отдавна се прочу с голите снимки на директора си Асен Александров, пуснати в интернет. За тези снимки прокуратурата в крайна сметка реши да не започва разследване, защото снимките не били порнографски.

89 деца в Пловдив ще чакат трето класиране за първи клас

Сега пред в. "Монитор" Александров съобщи този допълнителен критерии - точно разстояние от училището до жилището на детето, което желае да се запише в първи клас. При равен брой точки от другите показатели, този ще е решаващ - който е по-близо до училището, печели.

Тази година Столична община (СО) спусна единни критерии за прием в първи клас, според които именно адресът има основна тежест. Ако постоянният им адрес е в границите на определената за училището прилежаща територия, то детето им ще получи максимален брой точки - 43 т., ако настоящият адрес е в административния район на школото - 30 т. и т.н. По 20 точки носят завършването на подготвителна група във въпросното учебно заведение и наличието на братя или сестри в същото училище, а месторабота на родителите в прилежащата територия ще се оценяват с 10 т. Наред с общите критерии общината остави възможност на училищата при голям наплив да определят чрез педагогическите си съвети до 3 допълнителни критерия за прием, общият брой точки от които не бива да е над 22 т. Някои училища се възползваха и въведоха допълнителни точки за деца и внучета на учители, близост на завършената детската градина до съответното школо и др.

Какво е положението в по-популярните училища?

До около 17:00 часа в 51-во СУ са били подадени 105 заявления, при общо 88 места, като директорът обясни, че денят е минал спокойно и не е имало дълги опашки. В 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, пък молбите са били около 130 за общо 96 места. Около половината от подадените документи са пуснати онлайн, обясни директорката Надежда Николчева.

Стройна организация без излишна паника е имало и в 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“. Директорът Диян Стаматов разказа, че за да няма скупчване и излишно напрежение, е посещавал детските градини в района на училището, за да разяснява на родителите кампанията за прием. Редът няма да играе роля при равен брой точки в 119-о СУ, като ако например има деца с еднакъв резултат, щели да бъдат приети и двете. Около 80 бяха подадените заявления за прием в първи клас в училището след 16:00 часа. Местата са общо 144, а за цялата кампания директорът очаква общо 600 заявления.

В 18-то СУ пък в късния следобед имаше 104 молби за 168 места. Пред 133-о СУ „А. С. Пушкин“ обаче се извили дълги опашки, разказа майка, която чакаше да подаде заявление. Идвам за трети път, защото имаше много хора, обясни тя и добави, че дори един от родителите е чакал от предния ден и е нощувал пред школото, за да подаде заявление. Причината била, че в училището входящият номер имал значение, при равен брой точки на децата, разказа още майката.

Наказаният за скандала в УНСС студент: Внушиха ми, че съм виновен

Подаването на заявленията приключва на 19 май. Имената на първите приети първолаци ще станат ясни на 2 юни, а записването на хлапетата ще е между 5 и 7 юни. Свободните места за второ класиране пък ще обявят на следващия ден, а за трето – на 16 юни. Попълването на незаети бройки трябва да приключи на 14 септември.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Кметът на Тутракан, Димитър Стефанов: Очакваме градът ни да става все по-популярен

Какво предстои в Тутракан, как ще бъдат отбелязани тазг...