Искаш детето ти да е в първи клас - мерят колко далеч е домът ти от училището

9164
Искаш детето ти да е в първи клас - мерят колко далеч е домът ти от училището
Снимка: БГНЕС

За да успееш  да запишеш детето си в първи клас, може да се наложи да бъде премерено разстоянието от училището до жилището. Това е допълнително условие, приложено в едно от училищата в София заради прекомерния наплив от желаещи да запишат децата си в него.

Става въпрос за 51-во СУ "Елисавета Багряна", което нетолкова отдавна се прочу с голите снимки на директора си Асен Александров, пуснати в интернет. За тези снимки прокуратурата в крайна сметка реши да не започва разследване, защото снимките не били порнографски.

Нови правила за прием в 1 клас в София

Нови правила за прием в 1 клас в София слагат край на безсънните нощи за родителите. Вместо да се редят на опашки пред съответните школ...

Сега пред в. "Монитор" Александров съобщи този допълнителен критерии - точно разстояние от училището до жилището на детето, което желае да се запише в първи клас. При равен брой точки от другите показатели, този ще е решаващ - който е по-близо до училището, печели.

Тази година Столична община (СО) спусна единни критерии за прием в първи клас, според които именно адресът има основна тежест. Ако постоянният им адрес е в границите на определената за училището прилежаща територия, то детето им ще получи максимален брой точки - 43 т., ако настоящият адрес е в административния район на школото - 30 т. и т.н. По 20 точки носят завършването на подготвителна група във въпросното учебно заведение и наличието на братя или сестри в същото училище, а месторабота на родителите в прилежащата територия ще се оценяват с 10 т. Наред с общите критерии общината остави възможност на училищата при голям наплив да определят чрез педагогическите си съвети до 3 допълнителни критерия за прием, общият брой точки от които не бива да е над 22 т. Някои училища се възползваха и въведоха допълнителни точки за деца и внучета на учители, близост на завършената детската градина до съответното школо и др.

Какво е положението в по-популярните училища?

До около 17:00 часа в 51-во СУ са били подадени 105 заявления, при общо 88 места, като директорът обясни, че денят е минал спокойно и не е имало дълги опашки. В 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, пък молбите са били около 130 за общо 96 места. Около половината от подадените документи са пуснати онлайн, обясни директорката Надежда Николчева.

Поне 250 лв. трябват за подготовката на първокласник в Пазарджик

От 250 до 350 лв. ще са необходими за подготовката на първокласник в Пазарджишка област, показа репортерска проверка на Радио „Фо...

Стройна организация без излишна паника е имало и в 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“. Директорът Диян Стаматов разказа, че за да няма скупчване и излишно напрежение, е посещавал детските градини в района на училището, за да разяснява на родителите кампанията за прием. Редът няма да играе роля при равен брой точки в 119-о СУ, като ако например има деца с еднакъв резултат, щели да бъдат приети и двете. Около 80 бяха подадените заявления за прием в първи клас в училището след 16:00 часа. Местата са общо 144, а за цялата кампания директорът очаква общо 600 заявления.

В 18-то СУ пък в късния следобед имаше 104 молби за 168 места. Пред 133-о СУ „А. С. Пушкин“ обаче се извили дълги опашки, разказа майка, която чакаше да подаде заявление. Идвам за трети път, защото имаше много хора, обясни тя и добави, че дори един от родителите е чакал от предния ден и е нощувал пред школото, за да подаде заявление. Причината била, че в училището входящият номер имал значение, при равен брой точки на децата, разказа още майката.

Подаването на заявленията приключва на 19 май. Имената на първите приети първолаци ще станат ясни на 2 юни, а записването на хлапетата ще е между 5 и 7 юни. Свободните места за второ класиране пък ще обявят на следващия ден, а за трето – на 16 юни. Попълването на незаети бройки трябва да приключи на 14 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование