В специалност "Българска филология" в СУ ще се влиза и с изпит по чужд език

21664
В специалност "Българска филология" в СУ ще се влиза и с изпит по чужд език
Снимка: БГНЕС

Оценка от конкурсен изпит по чужд език ще бъде вход за специалност "Българска филология" в Алма матер през следващата учебна година. Това става ясно от обявената вече кандидатстудентска кампания в Софийския университет. И през следващата учебна година матурата ще бъде вход във висшето училище. При балообразуването обаче тя ще носи по-малък коефициент от бележката от конкурсния изпит.

При шест от общо 108 специалности оценките от матурата няма да служат за вход. Това са регулираните специалности „Право“, „Медицина“ и „Фармация“ и трите специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“.

И с тройка се влиза в престижните специалности в СУ

Летвата за влизане в Софийския университет продължава да пада. Минималният праг за прием в престижната специалност „Право" е падн...

Традиционно и тази година най-голямото висше училище ще има две изпитни сесии, като приемът на заявления започва на 20 февруари. Крайният срок за записване на първата е 10 март, а за втората – 19 май.

Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 19 март - 23 април, а втората - в съботните и неделните дни от 28 май до 25 юни, пише "Монитор".

Променя се форматът на кандидатстудентските изпити по български език и литература и по история на България, като вместо писмена разработка той ще е под формата на тест плюс тема.

Изпитът по български език и литература ще се състои от две задължителни части: тест с 50 въпроса и създаване на аргументативен тест, есе.

10% от местата в СУ остават незаети и след допълнителния прием

Около 10% от отредените за Софийския университет (СУ) места за студенти са останали свободни и след допълнителния прием, информира в. С...

Максималният брой точки е 100 – 70 от теста, като 1/3 от точките са за въпросите по литература, и 30 точки за есето. Темата за аргументативния текст може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до 3 страници.

Тестът включва въпроси както от затворен, така и от отворен тип. Тестовите задачи по литература и част от задачите по български език са формулирани на базата на откъси от текстове. Въпросите, проверяващи литературните познания и умения на кандидатите, са базирани върху откъси както от текстове, включени в програмата по български език и литература за задължителна и профилирана подготовка за 11 и 12 клас, така и от текстове, невключени в учебната програма. Въпросите върху откъс от неизучавано произведение са формулирани така, че отговорите им да не изискват познаване на целия текст.

Кандидатстудентският изпит по история на България също включва два задължителни компонента – тест и тема. И двете части са на основа на учебното съдържание по история на България за XI клас – задължителна подготовка. Оценката се изгражда според резултатите от теста и темата по шестобалната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование