Вариант "може би" за новите учебници за I и V клас - или от 1 септември, или догодина

4038
Вариант "може би" за новите учебници за I и V клас - или от 1 септември, или догодина
Снимка: Actualno.com

Ако новите учебници за първи и пети клас не бъдат готови до 1 септември тази година, влизането им в сила ще бъде отложено с една година. Това е компромисният вариант за момента, на който са се спрели неофициално новият образователен министър Меглена Кунева заедно със синдикати и работодатели. Това научи в. "Сега" от участници в срещите, които тези дни се провеждат в просветното министерство в търсене на изход от сложната ситуация.

При този вариант до последно учителите няма да знаят по какви учебници ще преподават. Засега от Асоциация "Българска книга" (АБК) не са си променили мнението - нови учебници може да има най-рано след първия срок на следващата учебна година, ако се започне работа веднага. АБК обаче се обърна към съда заради заповедта на бившия образователен министър Тодор Танев за старт на процедурата.

Кунева отказва да отложи новите учебници за 1 и 5 клас

Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че новите учебници за 1 и 5 клас трябва да бъдат приети, веднага след като бъде изясн...

Вчера (10 февруари) Кунева е провела среща и с издателите, за да обсъдят проблема. Тя е била категорична, че няма да допусне смяна на учебници в средата на годината и хаос в системата. До окончателно решение обаче явно не се е стигнало, тъй като в петък предстои още една среща.

Проблемът с учебниците идва от късното приемане на новия училищен закон, според който първолаците и петокласниците трябва да започнат учебната 2016/17 г. с нови учебни планове и програми, и съответно с нови учебници. Новите програми бяха подписани с 2-месечно закъснение. Сроковете за подаване на проектите бяха съкратени, но въпреки това изтичат чак на 9 август. Така почти не остава време до 15 септември МОН и учителите да ги оценят, а след това да бъдат отпечатани и разпространени. От тази година няма ограничение за броя на учебниците по един предмет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование