X
 
 

Всеки четвърти ученик у нас изобщо не чете книги

758 2
Всеки четвърти ученик у нас изобщо не чете книги
Снимка: iStock/Guliver
Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат, но много рядко. Това показва проучване на Института за изследвания в образованието.

Техният среден резултат по четене в PISA 2018 е сравнително нисък - 386 точки (при 420 точки среден резултат на българските ученици).

10 силни книги, които ще променят живота ви

Книгите са различни светове, в които човек преоткрива себе си. Има силни произведения, които оставят отпечатък у нас и променят възглед...

Близо 28% от учениците пък посочват, че изобщо не четат за удоволствие. Техният среден резултат е 396 точки, докато учениците, които четат за удоволствие повече от 2 часа дневно (11%), имат резултат 457 точки.

По отношение на четивната грамотност проучването показва, че българските ученици, които имат силна вътрешна мотивация за четене, изпреварват с около 2 години и 4 месеца съучениците си, които изобщо нямат такава мотивация.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Не четат тази част от децата на поколението от зората на чалгата.
  • а ние сме малая россия 1 а ние сме малая россия преди 2 седмици Профил на трол?
    За утеха пускам малко статистика за любимия ни Рашистан. ИНТЕРЕСНОЕ про РОССИЮ (статистика ООН) Россия по СТАТИСТИКЕ ООН, занимает: 1-е место в мире по добыче и экспорту природного газа (35%мировой добычи). 1-е место в мире по величине природных РЕСУРСОВ. 1-е место в мире по запасам и физическому объёму экспорта АЛМАЗОВ и 2-е место по их добыче. 2-е место в мире по разведанн виж още ›› ым запасам ПЛАТИНЫ и 1-е место по её экспорту. 1-е место в мире по разведанным запасам СЕРЕБРА. 2-е место в мире по разведанным запасам ЗОЛОТА. 1-е место в мире по разведанным запасам каменного УГЛЯ (23% мировых запасов углей). 1-е место в мире по запасам ЛЕСНЫХ ресурсов (23% мировых запасов леса). 1-е место в мире по запасам питьевой ВОДЫ. 1-е место в мире по запасам ОСЕТРОВЫХ, крабов, минтая в 200 мильной экономической зоне. 1-е место в мире по разведанным запасам ОЛОВА, цинка, титания, ниобия. 1-е место в мире по экспорту азотных УДОБРЕНИЙ. 1-е место в мире по запасам ТОРФА. 🏆 1-е место в мире по темпам роста числа долларовых МИЛЛИАРДЕРОВ и 🥈 2-е место – по КОЛИЧЕСТВУ долларовых миллиардеров (после США). ☹ 67-е место в мире по УРОВНЮ жизни. ☹ 71-е место в мире по уровню РАЗВИТИЯ человеческого потенциала. 🤦🏼‍♂ 72-место в мире по рейтингу РАСХОДОВ государства на гражданина. 🤕 127-е место в мире по показателям ЗДОРОВЬЯ населения. ⚰ 111-е место в мире по средней продолжительности ЖИЗНИ. ⚰🤦🏼‍♂ 134-е место в мире по продолжительности жизни МУЖЧИН. И ОПЯТЬ же ВПЕРЕДИ планеты всей: 🥇☠ 1-е место в мире по количеству самоубийств среди ПОЖИЛЫХ людей, ДЕТЕЙ и ПОДРОСТКОВ. 😭 1-е место в мире по числу разводов и рождённых ВНЕ БРАКА детей. 😢🥇 1-е место в мире по числу абортов и числу детей, БРОШЕННЫХ родителями. ⚰ 1-е место в мире по абсолютной УБЫЛИ НАСЕЛЕНИЯ. 🍺 1-е место в мире по потреблению СПИРТА и спирто-содержащих продуктов. 🍷 1-е место в мире по продаже крепкого АЛКОГОЛЯ. 🚬 1-е место в мире по продаже ТАБАКА. ⚰🚬🍷 1-е место в мире по числу УМЕРШИХ от алкоголизма и табакокурения. ♥⚰ 1-е место в мире по смертности от заболеваний СЕРДЕЧНО-сосудистой системы. 💊 2-е место в мире по продажам ПОДДЕЛЬНЫХ лекарств. 💉 1-е место в мире по потреблению ГЕРОИНА (21% мирового производства). 🛬 1-е место в мире по количеству АВИАКАТАСТРОФ (в 13 раз больше среднемирового уровня). 🙊🙉🙈 и наконец-то 159-е место место в мире по уровню ПОЛИТИЧЕСКИХ ПРАВ и СВОБОД.
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...