ВТУ против Тараклийският университет да става филиал на Русенския университет

1464
ВТУ против Тараклийският университет да става филиал на Русенския университет

Ръководството на Великотърновския университет “Св.св.Кирил и Методий” е против  Тараклийският държавен  университет в Молдова да става филиал на Русенския университет. “Ние възразяваме срещу тази вероятност и подозираме лобистки интереси”, категорично заяви ректорът проф. Христо Бонджолов. 

Ръководството на ВУЗ-а е много притеснено от появилите се в публичното пространство  твърдения, че създаденият през 2004 г. университет за българската общност в Молдова може да бъде прехвърлен към Русе. По тази причина проф. Бонджолов е изпратил възраженията си в писма до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя в оставка Бойко Борисов, Цецка Цачева и Меглена Кунева. В тях ръководството на Великотърновската Алма матер описва подробно историческата свързаност на ВТУ с Тараклийския университет, както и фактът, че  е имало идея учебното заведение да бъде филиал на Великотърновския университет, а не самостоятелен държавен ВУЗ в Молдова.

"Нямаме нищо  против колегите от Русе. Но бяхме силно изненадани от това, че се прекъсва една традиция, която и в този момент продължава. Онзи ден имах среща с колеги от Молдова и Тараклийския университет. Не сме съгласни с начина, по който се вземат тези решения и не мислим, че е за доброто на Тараклийския университет”, коментира още  проф. Христо Бонджолов.

Контактите в Молдова и идеята  за създаване на български филиал са започнати от проф. Пламен Павлов, който по това  време е бил  председател на Държавната агенция за българите в чужбина и тогавашният заместник-ректор по научната дейност на ВТУ проф. Атанас Дерменджиев. Проф. Павлов подозира, че зад преструктурирането на Тараклийския университет във филиал на РУ има лобистки интереси. „Колегите там искаха да направят филиал, а не университет. Те нямат възможност и условия да правят университет. Ние заради това не сме изненадани от тежкото състояние на Тараклийския университет сега, защото той няма потенциал да отговаря на изискванията за университет. Самите хора там искаха да бъде филиал на български университет” обясни  проф. Павлов.

Въпреки че учебното заведение се изгражда с български пари, то  става Молдовски държавен университет. През годините Великотърновският университет обучава кадри и предоставя учебни програми на колегите си в Молдова. Всяка година тук се обучават поне по 60 студенти и преподаватели от там. Обсъждани са дори имена на преподаватели, които да  помагат за обучението. Това на практика превръща Тараклийския университет в неформален филиал на ВТУ. „Един хуманитарен университет като  Тараклийският не трябва  да стане филиал на един технически университет. Това  е нонсенс и  тук виждам някакви лобистки интереси, не знам на кого, но не е добър този вариант”, емоционално заяви  проф. Пламен Павлов, цитиран от Дарик.

Идеята да се създаде университет там е на българската общност, разказаха още преподавателите от ВТУ. Самите хора са се обърнали с молба  за съдействие към ВТУ. „Ние направихме програма за специалности, с идеята да стане филиал на ВТУ и студентите да получават български дипломи с логото на ВТУ. Тогава министър беше Даниел Вълчев, направихме пълен финансов разчет за около 450 000 лв. Милен Велчев ги отпусна и имаше решение те да бъдат дадени на ВТУ”, обясни проф. Дерменджиев. Единствено ВТУ може да отговори на потребностите на Молдова, категорично заяви ректорът  проф.  Бонджолов.  Освен това скоро ще стартира проект за 4 млн. лв., който е с външно финансиране и ще позволи да се прави дистанционно обучение от всеки семинар, всяка зала и всички специалности. Така на практика  ще се предлага обучение на българските общности в чужбина.  “Единственото, което не можем да направим, за разлика от Русенския университет, е да финансираме Тараклийския университет, тежко ни е в момента. Нека колегите, ако могат, да помогнат с пари, но те не могат да бъдат пълноценни, защото нямат някои неща, които имаме ние. Там се обучават учители, те не могат да отговорят на техните потребности. Възразявам срещу тази позиция, не е обсъдена с нас”, каза още  проф. Христо Бонджолов.

Според Заместник-ректора на ВТУ проф. Стоян Буров, ръководството на ВТУ трябва да участва  в обсъждането за създаване на филиал. „Там се създаде молдовски университет с български пари, с българска помощ. Ние сме помагали толкова много с книги, литература, с обучения. И до сега те са по-скоро филиал на ВТУ. Очевидно този университет не може да съществува повече така. Нашата страна трябва да реши дали да се направи филиал, което ще означава финансиране от България. Зад тези българи ще стоят пари, които държавата трябва да даде. Защо Русе се намеси, явно има лобистки интереси. Плевнелиев не знае историята на нещата и ние искаме да я припомним. Ние не искаме да бъдем игнорирани от разговорите за бъдещето на Тараклийския университет”, каза проф. Буров.

От ръководството на ВТУ подчертаха и факта, че от самото начало в Молдова  се смята, че там има филиал на ВТУ. Българската общност  има нужда от този филиал. Русенският университет не може да защитава и развива българистиката. Ако след няколко години, когато се сблъскат с трудности, се сложи край на проблема, българската общност няма да стои там, а ще отиде в Кишинев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com