Вълчев: Постепенно ще увеличаваме приема в профилираните паралелки

1497
Вълчев: Постепенно ще увеличаваме приема в профилираните паралелки
Снимка: БГНЕС

В момента се определя приемът на общинско и областно ниво. Нашата политика е постепенно увеличаване на приема за профилираните паралелки, които издават дипломи за придобита професионална квалификация.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на БНТ.

Вълчев: Голямото предизвикателство през следващите 20 години е да осигурим учители

Имаме едно голямо предизвикателство пред системата през следващите две десетилетия и повече. Това е да я осигурим с добри педагогиче...

Ние трябва да накараме родителите и децата да се насочат към професионалното образование. От гледна точка на пазара на труда, позициите, които изискват професионално и технологично образование, са с по-високо заплащане, отбеляза министърът.

Критично важно е за икономиката е да увеличим приема на паралелки за придобиване на професия. Разбира се, че ще има локални конфликти, но често спорът е за една паралелка. Ще има драматичен недостиг в реалния сектор. Това поставя пред нас задължително да преструктурираме приема, поясни още Красимир Вълчев.

Имаме редица градове, в които недостигът ще бъде много голям. Министърът даде пример с Пловдив, където, по думите му, само за да се поддържа технологичната зона на града, са необходими годишно около 3000 души.

Ще финансираме допълнително професионалните гимназии за различните професии. Предоставяме и допълнителни стипендии за прием също така в професионалните училища, каза Вълчев. Има градове, в които няма намаление на броя на учениците, дори има увеличение, уточни образователният министър.

Учебната програма по история за 10. клас

Вълчев: Няма да отменяме програмата по история за 10 клас

Утвърдените учебни програми по история за 10 клас няма да бъдат отменени. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Въ...

Спорът се появи може би защото комунистическият период все още ни разделя, използва се политически. В учебникът по история има само факти. Белезите на режима не могат да бъдат игнорирани, поясни министър Вълчев. Това, че програмата е балансирана, го казаха и авторитетни представители на научната общност.

По отношение на всички програми Красимир Вълчев отбеляза, че има притеснения, че материалът е много. Но това зависило и от учителя, който трябвало да намери баланса.

Заплатите на учителите

Поели сме ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати при един евентуален четиригодишен мандат. Има допълнително средства за увеличения, но те са само за някои общини. Предоставихме допълнителни средства за училища и детски градини в малки населени места и отдалечени региони, припомни министърът.

Той поясни, че за ново увеличение на учителските заплати можем да говорим най-рано през есента. Най-голямото ни предизвикателство е да обезпечим системата с педагогически специалисти и да мотивираме млади хора да се включат в учителската професия, смята Красимир Вълчев.

Предложение: Безплатно обучение в специалностите, в които липсват кадри

Безплатно обучение в университет срещу недостига на кадри. Идеята е на министерството на образованието. А целта - повишаване на интерес...

Парите за наука

Заложили сме парите за наука да достигнат 1% от БВП след 2025 г. Тази година имаме значително увеличение на парите за наука. Важно е да оправдаем обществената възвръщаемост на тези средства. Парите обаче трябва да са обвързани и с ръста на резултатите. Инвестициите за наука имат много висока възвръщаемост, но тя е невидима, а ефектите от нея се мултиплицират. Ето защо ние трябва да инвестираме в наука, но и да покажем пред обществото конкретни резултати от това, стана ясно още от думите на образователния министър.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com