Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпрос и в парламента за кючека на училищния директор в Брусарци

10 май 2023, 16:37 часа • 3920 прочитания

За кючека, който директорът на училището в монтанското село Брусарци игра с ученици в коридора на школото, въпрос е задала Антоанета Цонева – депутат от ПП-ДБ.

От служебния образователен министър Сашо Пенов депутатката иска да знае какви мерки са предприети от Регионалния инспекторат на МОН във връзка с казуса.   

Припомняме, че клип, разпространен в YouTube, показва как директорът Асен Арсенов играе кючек с ученици на фона на портрет Кирил и Методий на ромски празник в училището. За части от секундата се вижда и портретът на Ботев.

Клипът е сниман от съученици на момичето, с което директорът танцува.

"Прочетох какви ли не коментари, които са обида към всички учители. Някой пише: "Дайте им по 5000 лева заплати на учителите, а другите ще мизерстват", коментира пред "24 часа" директорът. Той обяснява, че ромчетата почитат кючека и този танц е в кръвта им. Подхождал на ромския празник, който са чествали.

Той подал жалба в прокуратурата срещу мъжа, пуснал видеоклипа. Казва и, че приобщават децата от малцинството. В училището, което той ръководи, 81% от 183 ученици са ромски деца.

"Направих го от солидарност. Явно имам врагове или просто зложелатели се възползват от случая. Тук се говори, че ще ме уволнят, а нашето училище е добро, имаме възпитаници, които ходят по състезания и получават награди. На 7 април чествахме празника на ромите. Децата бяха в приповдигнато настроение. Питаха ме "Господине, може ли кючек?". И аз им разреших. В голямото междучасие в коридора танцувахме. Не сме се крили. Има 43 камери, бяхме поставили микрофони за музиката. Започнахме с химна на Република България. Имахме тържество, на което присъстваха родителите", пояснява още Арсенов.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес