Във Варна хванаха грешка в теста по български за след 7-ми клас

18648
Във Варна хванаха грешка в теста по български за след 7-ми клас

Грешка в теста по български език, който кандидатстващите за средно образование решават, беше открита във Варна. Трети въпрос е зададен некоректно и на децата се е наложило да налучкват и да отбележат който и да е отговор. Просветното министерство призна, че грешка има, но тя нямала отношение към даването на верния отговор. Все пак при оценяването на тестовете всички решения ще бъдат взети, така че да не ощетяват учениците, казват още от министерството.

Грешката открили Димана Георгиева и нейните съученици. Те видели, че има нещо нередно в трета задача от теста по български език. Там има твърдение, в което трябва да се попълни липсваща дума. Твърдението е "През 2000 година производството на велосипеди..... спада". От приложената графика, която изрично е указано да се използва обаче се вижда, че производството на велосипеди през 2000 година се увеличава, а не спада. Така въпросът е грешно зададен и обърква децата, информира БНТ.

Ученичка преписа на матурите с телефон и слушалки

Ученичка от Английската гимназия в Пловдив е била заловена да преписва по време на днешните матури, съобщиха от Регионалния инспекторат...

"Ако е 1998 година, тогава трябва да бъде спада, а ако е 2000-та - трябва да бъде не спада, а рязко се увеличава. Едното от двете, но не и това, което в случая е отпечатано", каза Галина Георгиева, учител по математика.

Днес министър Милошев призна, че грешка има, но тя била техническа. Идвала от координатната система на графиката.

"Видях я, възложил съм на колегите, понеже бях на МС, да проверят дали в оригиналните документи е така и следобед ще вземем решение във всички случаи... Това е абсолютно технически проблем, растера, който се прави, обикновено не обхваща графиката на координатната система, това е може би причината, поради която се е получило, затова искам да видя официалните документи", заяви министърът на образованието, младежта и науката Николай Милошев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование