Започна кандидатстването за прием в гимназиите след 7 клас

9665
Започна кандидатстването за прием в гимназиите след 7 клас
Снимка: БГНЕС

От днес (5 юли) до 7 юли вкл. седмокласниците подават своите документи за кандидатстване в гимназия. Заявления за участие в първия етап на класирането се приемат основно онлайн, но има и места, където се приемат локално в т.нар. училища-гнезда, информират регионалните управления по образованието в страната. 

Общо три са начините за кандидатстване - без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет ТУК, по което и да е време на денонощието; със съдействие на училището, в което ученикът завършва 7 клас през профила на ученика в рамките на работния ден; или със съдействие на друго училище (въпросното училище-гнездо), определено от началника на РУО, в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа и индивидуален код за достъп, през който може да кандидатства. Учениците трябва да подредят паралелките, в които искат да бъдат приети, започвайки от най-желаните към по-малко исканите. Желателно е да се попълнят повече паралелки, съветват експерти. Всяка година те обясняват, че алгоритъмът за класиране класира учениците на най-горното възможно желание (паралелка), за което на тях им достига бал и не е необходимо те да се опитват да подреждат желанията по друг критерий освен по техния личен избор. Броят на желанията може да бъде неограничен. За професионалните паралелки е необходимо да се прикачи медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуване и класиране.

МОН публикува резултатите от матурите в 7. клас: Нивото по БЕЛ се запазва, но не и по математика

Близо 70% от седмокласниците разбират това, което четат. Почти 60% от тях разчитат също внушенията на цитат от изучавана литературна тв...

"Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявление за участие в първи етап на класиране", предупреждават от РУО-София.

По традиция сред най-желаните за прием след 7 клас са профилираните гимназии - математически и езикови. Планираните профилирани паралелки в страната са 964, а професионалните - 1477 (60.5%). В София съотношението е 55% профилирани паралелки (233) към 45% даващи професия (187 на брой).

Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли, като от 13 до 15 юли приетите учениците ще имат възможност да се запишат. Второто класиране е до 20 юли, като приетите трябва да се запишат на 21 и 22 юли. Подаването на документи за трето класиране, което на 29 юли, може да стане между 26 до 27 юли.

на незаетите места продължава до 10 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com