Защо матурите не могат да оценят децата - трогателно писмо на учителка към всички ученици

43716
Защо матурите не могат да оценят децата - трогателно писмо на учителка към всички ученици
Снимка: Thinkstock

Днес ще се проведе матурата по български език за четвъртокласниците у нас. За мнозина смисълът на това мероприятие е спорен, но така или иначе децата трябва да преминат през това изпитание. Някои от тях се притесняват, както и родителите им. Защо не бива да оценявате детето си според резултатите от матурите подсказва учителката Лиз Браун. Ето какво гласи нейното писмо към малките ученици.

Мили ученици,

Следващата седмица ще преминете изпитите за външна оценка на учебната подготовка по математика и четене. Знам колко упорито работихте, но има нещо много важно, което трябва да знаете:

Малката матура по Човек и природата ще се проведе днес

Днес ще се проведе националното външно оценяване по предмета човек и общество, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образование...

Тези изпити не могат да оценят всичко това, което ви прави специални и уникални. Хората, които съставят тестовете и оценяват резултатите, не познават всеки един от вас така, както аз ви познавам, и още по-малко така, както ви познават близките ви.

Те не знаят, че някои от вас говорят два езика, че обичате да рисувате или да пеете. Не са виждали колко хубаво танцувате.

Те не знаят колко добри приятели сте, как смехът ви може да озари и най-мрачния ден и как се изчервявате, когато се засрамите :)

Не знаят, че спортувате, че се тревожите за бъдещето, че понякога помагате на малките си братя или сестри с домашните – не знаят, че сте грижовни, мили, внимателни и как всеки ден се стараете да бъдете възможно най-добри.

Оценките, които ще получите от тези изпити, ще ви покажат нещо, но то няма да е всичко.

57 532 четвъртокласници участваха на външно оценяване по математика

В проведеното днес национално външно оценяване по математика в IV клас участваха 57 532 ученици, които са 95 % от общия брой на четвъ...

Има много начини да сте умни.

Вие СТЕ умни!

Вие сте ДОСТАТЪЧНО добри!

Вие сте светлината, която озарява деня ми!

Така че докато се подготвяте за изпита и докато попълвате отговорите, не забравяйте, че няма тест, който да измери всички удивителни и страхотни неща, които ви правят такива, каквито СТЕ!

Външното оценяване започва с четвъртокласниците

С националното външно оценяване по български език и литература за всички ученици от четвърти клас на 7 май 2015 г. започва поредицата...

 С обич,

Лиз Браун

Текстът е преведен и адаптиран от издателство „Клевър Бук“ – карти и книжки за малки герои - http://cleverbook.net/blog/uchiteli/kakvo-kazva-edin-uchitel-predi-maturite

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com