30 години след раздялата: защо си развалиха отношенията Чехия и Словакия?

2186
30 години след раздялата: защо си развалиха отношенията Чехия и Словакия?
Снимка: iStock/Guliver

Последната европейска среща на върха в рамките на чешкото председателство се проведе без словашкия министър-председател Едуард Хегер - в този ден той трябваше да се изправи пред вот на недоверие в Братислава. Чешкият премиер Петр Фиала представи и съседната държава, което не бе чудно - дори 30 години след плавното си разделяне на първи януари 1993-а година Чехия и Словакия все още са много близки.

Фиала потвърждава това пред ДВ: "Отличните отношения между Чехия и Словакия се проявяват не само в тази област". Ето защо на първи януари 2023-а те с гордост ще отбележат 30-ата годишнина от мирното разделяне на Чехословашката федерална република и създаването на две независими държави, каза той.

"Не трябва да забравяме, че разделянето на Чехословакия беше не само мирно, но и необичайно приятелско", припомня Фиала и изтъква, че това е нещо уникално в историята. "Особеното, с което трябва да се гордеем и върху което трябва да работим, е, че отношенията между Чехия и Словакия след разделянето са наистина отлични." Това се отнася не само за политическия аспект, но и за връзките между бизнеса и хората.

"Това е нещо наистина красиво, то показва, че създаването на две независими държави е било правилният път и е помогнало и на двете нации", заяви чешкият премиер пред ДВ. "Фактът, че имаме толкова добри отношения, ни укрепва заедно в Европа."

Дипломатически крале в Прага и Братислава 

Словашките политици и дипломати виждат нещата по сходен начин. Словашкият министър на външните работи Растислав Качер си спомня с удоволствие за времето, когато е бил посланик на страната си в чешката столица. "Да бъдеш посланик на Словакия в Прага е голяма привилегия. Все едно си дипломатически крал. Другите посланици идват и казват: "Никой друг не разбира чешката политика като вас, обяснете ни я".

В чешката дипломация постът на посланик в Братислава също е много престижен. Доказателство за това е фактът, че посланичка на Чехия в Словакия от 2013-а до 2018-а година беше бившата първа дама Ливия Клаусова, съпруга на бившия президент Вацлав Клаус.

"В момента, в който беше обявено, че ще отида в Словакия като посланик, имаше голям интерес, много по-голям, отколкото когато отидох в Германия", спомня си Рудолф Индрак, ръководител на външния отдел на президентската канцелария в Прага, в интервю за ДВ. Той ще встъпи в длъжност като посланик на Чехия в Братислава на първи януари 2023-а година.

Интензивен обмен на всички нива 

Изключителните отношения между Чехия и Словакия се изразяват и във факта, че първите задгранични пътувания на президенти, премиери и външни министри на двете страни все още водят до столицата на съответната съседна държава, до Прага и Братислава - дори 30 години след разделянето на Чехословакия. Провеждат се и редовни съвместни заседания на двете правителства.

Студентският обмен също е оживен, тъй като чешките и словашките граждани могат да учат безплатно в другата държава. И двата езика се считат за разбираеми в двете страни. Повече от 25 000 словашки студенти учат в Чехия - това е над десет процента от общия брой студенти. От друга страна, броят на чешките студенти в съседната държава е значително по-малък поради по-ниското качество на словашките университети.

Освен това хиляди словашки лекари и медицински сестри работят в Чехия. 91 хиляди чешки граждани имат словашки корени, а повече от 114 хиляди словаци имат постоянно местожителство в Чехия. За разлика от тях в Словакия има само няколко десетки хиляди чехи.

Свързаността е факт и днес 

Словашкият политолог Григорий Месежников, директор на Института по обществени въпроси, потвърждава в интервю за ДВ, че отношенията между чехи и словаци са незименно добри. "Словаците възприемат чехите много положително, което се потвърждава и от проучванията на общественото мнение. В Чехия пък словаците се възприемат като сродна нация", казва Месежников.

"Чехословакия все още е жива в умовете и сърцата на хората, макар и с различна интензивност", посочва политологът. Според проучване, проведено през ноември 2022-а година, 91 процента от словаците и 87 на сто от чехите все още се смятат за най-близки съюзници. 53 процента от словаците все още смятат, че разделянето на Чехословакия е било грешка, но само 35 на сто от чешкото население е на това мнение.

От септември "зелената" граница между двете страни е затворена 

Въпреки всички тези положителни данни, според много експерти специалният характер на отношенията между двете страни бавно отслабва. "В много области отношенията ни вече не са изключително добри, чешко-словашките отношения метафорично се разтвориха като бучка захар в Европейския съюз, а ние спряхме да им обръщаме достатъчно внимание след присъединяването към Общността", признава Рудолф Индрак.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа