X
 
 

Адина Вален е номинирана за еврокомисар по транспорта

500 0
Адина Вален е номинирана за еврокомисар по транспорта
Снимка: Politico
Румъния предложи свой евродепутат. Президентът Урсула фон дер Лайен бързо одобри кандидатурата. Така в рамките на няколко часа 51-годишната румънка Адина-Йоана Валеан беше номинирана за следващ комисар по транспорта в Комисията фон дер Лайен.

Всъщност Румъния отново е спазила принципа, поддържан от новият лидер на ЕК - да бъдат предложени мъж и жена за поста. Балансът на половете е основен фактор за фон дер Лейен при съставянето на нейната комисия. В сряда на 6 ноември са били предложени евродепутатите Адина Валеан и Зигфрид Муреджан. И двамата са имали интервюта с Урсула фон дер Лайен.

"Избраният президент реши Адина Валеан да поеме транспортното портфолио", заяви в изявление говорител на преходния екип, описващ Валеан като "опитен евродепутат", цитира го Politico.

51-годишната Валян е един от най-активните евродепутати на Румъния, посочва изданието. Тя се присъедини към Парламента като наблюдател през 2006 г., преди Румъния да стане член на ЕС, и продължи като евродепутат на следващата година.

През миналия си мандат беше и председател на Комисията по промишлеността. В момента е председател на комисията по енергетика и индустрия. Също така е председател на комисията по околна среда. Има опит в областта на бюджета, транспорта, енергетиката и дигиталната политика.

Валеан е и докладчик по Механизма за свързване на Европа. Това е бюджетната програма, която финансира инфраструктурата за транспортни, енергийни и цифрови услуги.

Румъния с две кандидатури за еврокомисар

Румънското правителство номинира Зигрфрид Мурешан и Адина Валеан за европейски комисари на страната, предава МИА, цитирана от БГНЕС. Д...

Номинацията ѝ се забави по обективни причини. Преди ден в Румъния встъпи във длъжност новото правителство, водено от премиера Людовик Орбан - лидер на Националната либерална партия.

Изслушването за потвърждение на Валеан в Европейския парламент е насрочено за 14 ноември.

 

Какво още забавя Комисията фон дер Лайен да всъпи в длъжност можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

 

Скандал в Румъния с избора на еврокомисар

Сериозен скандал се развихри в Румъния, свързан с номинацията на страната за еврокомисар, предава AFP. Сваленият от власт бивш премиер...

 

 

 

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители