Amazon се споразумя с ЕС и отърва солени глоби

721
Amazon се споразумя с ЕС и отърва солени глоби
Снимка: принтскрийн/Facebook

Американският гигант за онлайн търговия на дребно Amazon постигна във вторник споразумение с Европейския съюз по две антитръстови разследвания, след като отговори на опасенията относно използването на данни на продавачи, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР. С постигнато споразумение технологичният гигант ще избегне глоба, равняващата се на до 10% от глобалния му оборот.

В първото разследване Amazon беше изправен пред обвинения, че използва своите голям размер, мощ и данни, за да прокара собствените си продукти, получавайки нечестно предимство пред конкурентни търговци, които също използват неговата платформа за онлайн продажби.Amaz

Компанията се е съгласила да не използва данните на продавачите за собствения си конкурентен бизнес на дребно и своите частни маркови продукти.

Вторият случай беше относно равнопоставеното третиране на продавачите при класиране на офертите им за т.нар. "кутия за купуване" (Buy Box) на уебсайта на компанията, която генерира по-голямата част от нейните продажби.

Amazon се съгласи да създаде второ изложено на видно място поле за покупка за конкурентен продукт, ако той се различава значително по цена и доставка от продукта в първото поле, посочва Ройтерс.

"Комисията установи, че окончателните ангажименти на Amazon ще гарантират, че компанията не използва данни за продавачи на пазара за собствените си операции на дребно и че предоставя недискриминационен достъп до Buy Box и Prime“, заяви Европейската комисия, която следи за лоялната конкуренция в 27-те държави членки на ЕС.

Роботи заменят хората в складовете на Amazon

Несъмнено роботите имат голямо бъдеще, но засега те не се справят много добре в складове, обработващи индивидуални поръчки с баркод. Ет...

"Радваме се, че разгледахме опасенията на Европейската комисия и разрешихме тези въпроси", посочи от своя страна говорител на Amazon.

ЕК каза, че окончателните ангажименти на Amazon ще останат в сила седем години по отношение на услугата Prime и показването на втората конкурентна оферта в Buy Box и пет години за останалите части от ангажиментите.

"Под надзора на Комисията независим попечител ще отговаря за наблюдението на изпълнението и спазването на ангажиментите", се казва още в съобщението.

Комисията отбеляза, че може да наложи глоба до 10% от общия годишен оборот на Amazon, ако компанията наруши поетите ангажименти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа