„Амнести“ призова за натиск срещу Анкара заради задържането на шестима активисти

778
„Амнести“ призова за натиск срещу Анкара заради задържането на шестима активисти
Снимка: Getty Images/Guliver

Неправителствената организация „Амнести интернешънъл“ призова световните лидери да окажат натиск върху Турция, за да бъдат освободени шестимата активисти за човешки права, задържани в страната по обвинения в това, че помагат на терористични групи.

Ръководителят на организацията за Европа Джон Далхюсен заяви пред агенция „Франс прес“, че обвиненията срещу арестуваните, включително и директора на „Амнести“ за Турция, са „очевидно абсурдни“.

Amnesty International: България въоръжава проправителствените паравоенни формирования в Ирак

България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования, обвинени в извършването на множество...

„Турската прокуратура го знае, съдиите го знаят, турското правителство го знае и чуждестранните правителства го знаят също“, каза той. „Международната общност трябва да се ангажира с Турция и да определи връзката си с нея като такава, каквато е – връзка с все по-нечестен и ненадежден партньор“, каза той.

На 5 юли турските власти задържаха десетима активисти по време на мероприятие, посветено на дигиталната сигурност и управление на информацията. Четирима от тях бяха освободени, но шестима все още са в ареста, като днес задържането им беше потвърдено от турски съд. Те са обвинени в „подкрепа на гюленисткия преврат, на лява организация и на кюрдски сепаратистки терористични организации“, каза Далхюсен.

В същото време властите в Берлин също разкритикуваха задържането им. По-рано днес говорителят на германския канцлер Щефен Зайберт заяви, че задържането на шестимата, сред които и германски гражданин, е „неоправдано“.

„Ние сме солидарни с Петер Щойтнер, чието задържане в Турция е неоправдано и ще го защитаваме на всички нива“, написа в „Туитър“ Зайберт. Паралелно с това външното министерство в Берлин излезе със своя позиция, в която призовава за „бързото освобождаване от ареста“ на шестимата. „Свързването на борец за човешки права и демокрация като Петер Щойтнер с поддръжниците на тероризма е грешно“, се казва в позицията.

Мианмар извършва престъпления срещу човечеството, алармира Amnesty

Правозащитната организация Amnesty International публикува доклад, в който твърди, че действията на мианмарската армия срещу народа &bd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа