Андрей Луговой: Разкритията за ГРУ и отравянето на Гебрев са абсурдни

7885
Андрей Луговой: Разкритията за ГРУ и отравянето на Гебрев са абсурдни
Снимка: БГНЕС

Абсурдна, но координирана информационна акция за дискредитиране на руските спецслужби - така определи публикацията на разследващите сайтове Bellingcat и Insider заедно с германското издание Spiegel руският депутат Андрей Луговой, член на парламентарната комисия по сигурност, пише БГНЕС.

В публикуваното през уикенда съвместно разследване се казва, че 8 служители на Главно управление на Генщаба на Русия са участвали в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през април 2015 г. Те били част от секретно звено на ГРУ, за което наскоро писа и The New York Times. В публикацията се посочват имената на предполагаемите агенти и как са били разкрити. Един от тях е Денис Сергеев, известен като Сергей Федотов.

Агентът, заподозрян за отравянето на Гебрев, е бил в хотел до фирмата му, Русия го крие

Следите на агента, който през 2018 г. е засечен и при отравянето с препарата “Новичок” в Англия на бившия офицер от руското...

„Това е абсурдна, но координирана акция и пореден опит да се компрометира дейността на руските спецслужби на фона на впечатляващите им резултати в борбата с международния тероризъм, в частност в Сирия“, заяви пред агенция Интерфакс Луговой, съобщава БНР. „Не може да се смятат за случайни опитите за шпионски скандал в Сърбия преди визитата на сръбския президент в Русия. По-рано бе Черна гора, сега България“, каза още Луговой.

В новото разследване на Bellingcat, Insider и Spiegel се посочва, че покушението над Гебрев е заради опит на негови конкуренти да овладеят бизнеса му. Акцентът на новото разследване пада върху това, че тази група се е разраснала до 8 души, чиито псевдоними и истински имена са конкретно посочени - при това със снимки. Всички те били в България по различно време. Един от тях посетил страната след отравянето - през май 2015 г. Причините за отравянето на Гебрев все още не са установени, а в началото на годината беше съобщено, че в България идват агенти от британските служби заради Гебрев - какво обаче стана оттам-насетне, няма официална информация.

Иначе, журналистическите материали за покушението над Гебрев сочат като един от извършителите "Денис Сергеев", известен още като "Сергей Федотов", който е замесен в случая "Скрипал".

Руският вестник "Взгляд" обаче коментира, че версията Гебрев да е отровен с "Новичок" била отречена от главния прокурор Сотир Цацаров и насочва погледа си към банкера Цветан Василев, с акцент, че той "воювал" с оръжейния търговец. Руската медия използва за статията си бившия посланик на България в Беларус Петко Ганчев. А цялата теза се върти около това как САЩ искат да ударят "Турски поток" и "Северен поток 2" - затова е избухнал и шпионският скандал в Сърбия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com