Анкара обвини няколко държави, че формират "съюз на злото"

2334
Анкара обвини няколко държави, че формират "съюз на злото"
Снимка: iStock/Guliver

Турция обвини Гърция, Република Кипър, Египет, Франция и Обединените арабски емирства в това, че се опитват да формират "съюз на злото", насочен срещу нея, след като споменатите държави подписаха обща декларация, в която осъдиха политиките на Анкара в Източното Средиземноморие и в Либия, предава американската медия ABC News.

В емоционално изявление говорителят на турското Министерство на външните работи Хами Аксьой заяви, че петте държави преследват "регионален хаос и нестабилност" в Източното средиземноморие и са готиви да жертват "надеждата за демокрация" на либийците в името на "безразсъдната агресия на диктаторите", предаде агенция Фокус.

Външните министри на петте държави по-рано проведоха видеоконференция, в която дискутираха ситуацията в Източното Средиземноморие, в което Турция осъществява проучвателни и сондажни дейности за енергийните ресурси в региона, включително в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Република Кипър. На срещата беше обсъдена и ситуацията в Либия, където Турция подкрепя правителството на националното съгласие на Файез Сарадж, базирано в Триполи и признато от ООН. Струва си да се отбележи, срещу него в гражданската война в страната воюва маршал Халифа Хафтар, който разполага с подкрепата на Египет и Обединените арабски емирства.

Към този момент: България с най-нисък процент излекувани от коронавирус на Балканите

1 990 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 часа днес. През деня са доказани още 9 но...

През 2019 г. Турция подписа споразумение с правителството в Триполи, в което се оспорват морските граници в региона, а Анкара обещава на Сарадж военна подкрепа в конфликта в Либия.

Турция твърди, че споразумението защитава нейните икономически права в Източното Средиземноморие, включително като прекратява всички енергийни проекти в региона, за които Анкара не е дала съгласието си. Гърция и Република Кипър изразиха бурно недоволство от споразумението, след като то беше подписано, тъй като според тях то нарушава международното и техните суверенни права в региона.

Петте държави осъдиха действията на Турция, които те окачествиха като шестия опит за по-малко от година за "нелегални сондажни операции в кипърските териториални води".

Турция не признава Република Кипър и счита голяма част от нейната ИИЗ за собствена. Освен това Анкара вече изпрати няколко кораба в региона, които да извършват сондажни дейности, като твърди, че така защитава правата на турските киприоти на природните ресурси в Източното Средиземноморие. Кипър е разделен от 1974 г., когато след опит за преврат на острова, Турция извършва военна операция и създава признатата само от нея Севернокипърска турска република (СКТР).

Русия и Турция удължиха обсега на патрулния маршрут в Сирия

Руските и турските военни днес патрулираха в зоната за деескалация в Идлиб по удължен маршрут и за първи път стигнаха до град Йерихон. ...

Петте държави осъдиха и споразуменията за Либия, подписани с Файез Сарадж, които те описаха като нарушение на международното право и на оръжейното ембарго на ООН.

В отговор турското външно министерство обвини Гърция и Република Кипър, че избягват диалога с Турция, а Египет, че не защитава правата и интересите на собствения си народ. Анкара също така обвини Обединените арабски емирства в това, че са се присъединили към агресията срещу Турция, а Франция - за опит да действа като закрилник на този съюз.

"Призоваваме тези държави да проявят здрав разум в тон с международните закони и практики", каза Аксьой

"Мирът и стабилността в региона могат да бъдат установени с честен и действителен диалог, не със съюзи на злото", завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com