Антверпен: наркобандите стават все по-агресивни. И битките за територия все по-жестоки

1516
Антверпен: наркобандите стават все по-агресивни. И битките за територия все по-жестоки
Снимка: iStock/Guliver

Тойн Фойте оглежда една от дупките във вратата на гараж на спокойна улица в североизточната част на Антверпен. "Изглежда като от Калашников", казва той. Вероятно именно това е било оръжието, убило 11-годишно дете в дома му в началото на януари.

Тойн Фойте е културен антрополог и изследва наркокултурата в Антверпен. Според него смъртта на момичето е инцидент, свързан с предупреждения, изпращани от разгневена наркобанда. Фойте предполага, че това може да отключи "цикъл на отмъщението - ново ниво на насилие с непредсказуема динамика".

Убийството е извършено в същия ден, в който белгийските власти разкриват, че през 2022 година в Антверпен са конфискувани рекордните за страната 110 тона кокаин. Според оценките това е само около 10% от количеството, преминаващо през местното пристанище. Това го поставя далеч пред Ротердам, където миналата година са били заловени 52,5 тона.

Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, съвместно с Европол, изчислява, че през 2020 година в ЕС пазарът на дребно на кокаин е бил на стойност от най-малко 12,8 млрд. евро (13,9 млрд. долара). Вероятно обаче действителната стойност е по-висока, като се има предвид, че конфискациите са нараснали драстично.

Удар срещу нидерландските наркобарони

Досега, казва Фойте пред ДВ, въпреки "невероятното количество" кокаин, което залива Антверпен, белгийският град никога не е бил сцена на бруталността на бандите - за разлика от нидерландските Ротердам или Амстердам. През 2016 пред едно кафене в Амстердам е оставена отрязана глава, припомня той. Фойте казва, че след неотдавнашния успех на властите в ликвидирането на някои влиятелни играчи в Нидерландия, в Антверпен може да се преместят още нежелани дейности.

"По принцип нидерландците командваха и използваха белгийците за мръсната работа, за да пренасят кокаина от контейнерите", обяснява Фойте. "Но белгийците се изкачиха нагоре по стълбицата след като много нидерландски големи фигури бяха арестувани. Цялата организационна структура е малко разклатена. Така че можем да очакваме много по-твърди действия от страна на властите и повече насилие".

Кметът на Антверпен Барт де Вевер настоя в пристанището да бъде разположена националната армия и макар че тази идея не получи широка политическа подкрепа, правителството обяви, че в района ще бъдат назначени поне 100 допълнителни полицаи, както и допълнително сканиращо оборудване, за да може да се проверяват по-голямо количество пратки.

В Белгия хванаха кокаин за 1,4 млрд. долара

Белгийската митническа служба разкри тонове кокаин на стойност близо 1,4 млрд. долара в Антверпен, след като полицията дешифрира съобще...

Бандите стават все по-агресивни

Въпреки че пристанищните работници приветстват подкреплението, те се подготвят и за ефекта, който ще окаже то върху поведението на трафикантите. "Ситуацията вече е достатъчно лоша", казва Щефан Ванфрехем, управляващ директор на Alfaport Voka - сдружение, което представлява около 300 компании, участващи в експлоатацията на съоръжението.

Ванфрехем разказва още, че през изминалите години бандите най-често са набирали хора сред докерите на пристанището, но с нарастването на контрола се увеличил и натискът върху по-широк кръг служители. Има много кафенета, в които членовете на наркобандите оказват физически натиск над работниците, за да получат информация.

"Контрабандистите стават все по-агресивни. Нуждаят се от информация и от момчета, които могат физически да им помогнат", обяснява Ванфрехем и добавя, че на прицел са най-вече обикновени работници и студенти. "Те отиват до тях и много директно и им показват снимки на семейството им, на децата им, на приятели. Това е истинска заплаха." Именно това е новата тактика на мафиотите, казва Ванфрехем.

Той признава, че говорейки за това публично, сам се излага на риск. "Осъзнавам, че това е опасност, може би и за мен самия и моето семейство, жена ми и децата ми", казва той. "Но няма друга алтернатива освен да бъда директен. Ако си мълчим, все едно си сътрудничим с тези хора. Трябва да ги спрем."

Експлозия срути сграда в Антверпен, пострадали са десетки (ВИДЕО)

Сграда в центъра на белгийския град Антверпен се срути късно снощи в резултат на експлозия. По данни на местната полиция пострадалите с...

Това не е нещо, с което Белгия или Европа могат да се справят сами, поради което Европол все по-често работи както със страните, от които произхожда наркотикът, така и с тези извън юрисдикцията на ЕС, откъдето някои от ключовите играчи дърпат конците. "Престъпниците са свързани много добре", казва ген. Ян Оп Ген Оорт от Европол. "Виждали сме съобщения, в които някой поръчва убийство от Европа до Латинска Америка, очаквайки, че то ще бъде извършено в следващия час."

"Трябва да имаш мрежа, за да разбиеш мрежа"

Правоприлагащите органи работят върху изграждането на собствена международна мрежа. "Трябва да имаш мрежа, за да разбиеш мрежа", казва генерал Оорт пред ДВ. Сътрудничеството включва високотехнологичното използване на фалшива платформа за криптирана комуникация, благодарение на която през 2021 са арестувани 800 престъпници, както и нови правни споразумения, подписани с държави като Дубай, където са извършени ключови арести. Но става дума и за обикновена работа за подобряване на надзора на товарните докове в Латинска Америка, откъдето произхожда по-голямата част от кокаина. С присъединяването на все повече държави към усилията "ще успеем да отстраним големите играчи, но това ще отнеме време", казва генерал Оорт.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа