Арест за опозиционен лидер в Беларус

742
Арест за опозиционен лидер в Беларус
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Обединената гражданска партия (ОГП) Николай Козлов беше задържан от полицейски служители и отведен в центъра за изолация на нарушители (CIP) в Минск, съобщава ТАСС, позовавайки се на сайта на опозиционната партия, предаде БГНЕС.

"Николай Козлов вече е на ул. "Акрестин". Съпартийците му бяха информирани в Централното районно управление на вътрешните работи", се казва в съобщението.

Още двама полски дипломати бяха експулсирани от Беларус

Беларус, който по-рано тази седмица изгони един полски дипломат, днес експулсира още двама, след като Полша изгони белоруски дипломат в...

Лидерът на партията спря да общува в понеделник вечерта, предаде Телеграм канала на Координационния съвет на белоруската опозиция, публикувайки негово съобщение. "Тръгвам. Ако не съм там след 15 минути, тогава съм задържан", написал Козлов на приятел, при когото отивал на гости.

По-рано срещу лидера на Обединената гражданска партия Николай Козлов беше образувано наказателно дело по член 407 от Наказателния кодекс на Беларус за умишлено разкриване на данни от разследване, предварително разследване или закрито съдебно заседание. Козлов три пъти отказва да подпише споразумение за неразкриване след разпити в Следствения комитет, използвайки законното си право и се позовава на член 27 от Конституцията на Беларус („Никой не трябва да бъде принуждаван да дава показания и обяснения срещу себе си, членовете на семейството си , близки роднини"). За отказа да подпише документ за неразгласяване на 18 февруари Николай получи административно наказание от 15 дни.

В случая със създаването на Координационния съвет на белоруската опозиция, Козлов е свидетел като член на съвета. В съответствие с чл. 407 от Наказателния кодекс на Беларус Козлов е изправен пред глоба или арест.

Създаването на Координационния съвет е инициирано на 14 август от бившата кандидатка за президент Светлана Тихановская. Тя не призна резултатите от гласуването, обявени от ЦИК, според които настоящият глава на страната Александър Лукашенко спечели президентските избори с 80,10% от гласовете, а тя зае второ място, като спечели 10,12%. Централата на обединената опозиция съобщи, че задачата на Конституционния съд ще бъде да осигури предаването на властта. По-късно съветът избра президиум от седем члена.

Арестуваният съпруг на Тихановска може да получи 15 г. затвор

Намиращият се в ареста съпруг на Светлана Тихановска -  Сергей, може да бъде осъден на 15 години затвор. Това пише в обвинителния ...

През август Главната прокуратура на Беларус образува наказателно дело за създаването на Координационен съвет. Тогава ставаше дума за публични призиви за завземане на държавната власт или за комисията, с помощта на медиите или Интернет, действия, насочени към причиняване на вреда на националната сигурност. На 21 декември Главната прокуратура допълнително образува наказателни дела срещу членове на президиума на съвета по част 1 на чл. 361-, за създаване на екстремистка формация и по част 1 на чл. 357 за конспирация за завземане на държавната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа