Армения окончателно одобри заеми от Русия за своята АЕЦ

8230
Армения окончателно одобри заеми от Русия за своята АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Парламентът на Армения одобри подписването на две споразумения с Русия, свързани с удължаване на срока на експлоатация на aрменската АЕЦ и предоставяне за тези цели на кредити и грантове.

През декември 2014 г. Русия и Армения подписаха споразумение за сътрудничество за удължаване на срока на експлоатация на Втори енергоблок на aрменската АЕЦ до 2026 г. През февруари в Москва бе подписано споразумение за предоставяне на кредит за финансиране на тези дейности.

Турция е сигурна, започва строежа на АЕЦ "Аккю"

Турция стартира строителството на първата си атомна електроцентрала - АЕЦ "Аккую". Тя ще струва 20 млрд. долара и ще бъде построена о...

В рамките на споразумението Русия ще предостави на Армения кредит в размер от 270 милиона долара и 30 милиона долара като грант. Кредитът ще бъде предоставен за 15 години с петгодишен гратисен период и 3% годишна лихва. Предвидена е и възможност за предоставяне на кредит в руски рубли. Връщането на средствата ще бъде за сметка на постъпленията от реализираната от АЕЦ електроенергия.

Планира се реконструкцията на арменската АЕЦ да започне през пролетта на 2017 г. и да продължи около половин година.

Арменската АЕЦ е единствената в региона, разположена близо до град Мецамор (на 30 км от столицата Ереван). Централата беше въведена в експлоатация през 1980 г. и спряна през март 1989 г. след земетресението до град Спитак през декември 1988 г., отнело живота на 25 000 души. Повторно е въведена в експлоатация през ноември 1995 г. заради възникналата остра енергийна криза в страната. Според оценките на експертите АЕЦ може да функционира до 2016 г., но ЕС от много години настоява за прекратяване на работата й.

През март 2014 г. правителството на Армения взе решение за удължаване на сроковете за експлоатация на Втори енергоблок на АЕЦ, заради изоставане на строителството на новия енергоблок. „Росатом“ заедно с арменските си колеги се договориха да работят за реализацията на проекта по удължаване на срока на експлоатация на ядрената централа с 10 години - до 2026 г.

Русия се договори да строи АЕЦ в Египет

Русия ще строи първата атомна електроцентрала в Египет. Това са се договорили двете страни по време на двудневната среща на Владими...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа