Атентаторът от Манянвил е трябвало да е под полицейско наблюдение

659
Атентаторът от Манянвил е трябвало да е под полицейско наблюдение
Снимка: Gettyimages.com

Две години в затвора ефективно заради връзка с терористични организации – това е част от миналото Лароси Абала, който преди почти два дни уби френски полицай и приятелката му в парижкото предградие Манянвил.

След като Абала лежи в затвора и излиза на свобода, той стартира малък бизнес за бързо хранене - продажба на дюнери. Присъдата му е всъщност е по-голяма – три години, с шест месеца изпитателен срок, но заради добро поведение е пуснат по-рано. След като излиза от затвора, Абала остава под наблюдение за две години и два месеца. Всъщност наблюдението започва от 15 ноември, 2015 година т.е. би трябвало той да е следен от френските служби за сигурност. На 11 февруари Абала е сред няколко души, разпитвани от службите поради подозрения, че се канят да отидат и да се бият на страната на ИД в Сирия.

Кървава драма във Франция - терорист взе семейство за заложници, има двама убити

Кървава драма разтърси снощи североизточното парижко предградие Манянвил. Мъж, чиято самоличност за момента не се съобщава, намушка мно...

Още по-ужасяващото в случая е, че Абала пусна буквален видео наръчник в социалните мрежи за т.нар. „самотни вълци“ как да извършват покушения като това, което той направи. „Много е просто – достатъчно е да ги причакаш пред работните им места. Нека всички знаят – дали са полицаи или журналисти, никога не могат да се чувстват в безопасност. Това е, което заслужавата“, гласи част от посланието на Абала. За подсилване на пропагандния ефект терористът изброява конкретни имена на френски журналисти, както и имена на осъдени изнасилвачи - „защото са слуги на Сатаната“. И завършва с ужасяващото: „Европейското първенство по футбол ще стане гробище“. Не е ясно дали това е просто закана или намек за готвен атентат.

Видеото на Абала беше пуснато от информационната агенция на „Ислямска държава“ - „Амак“. То беше прихваното и изтрито буквално минути след като се появи в интернет, информира The New York Times.

Държавната реакция

Френският премиер Мануел Валс категорично защити работата на силите за сигурност, срещу които бяха отправени критики, че са могли да предотвратят двойното убийство на полицейски служители в Париж.

Нов арест на заподозрян за атентатите в Брюксел

Белгийската полиция е арестувала още един заподозрян за атентатите на брюкселското летище „Завентем” и в метрото на белгийс...

Валс изтъкна по радио „Франс ентер”, че нападение на единак е трудно да се предугади и предотврати и повтори предупреждението си, че тероризмът е неизбежна заплаха. Министър-председателят заяви, че няма да позволи на никого да твърди, че е имало немарливост и липса на преценка от страна на силите за сигурност, пише БГНЕС.

„Ще бъдем изложени на по-нататъшни атаки, защото сме изправени пред терористична организация, която е в отстъпление в Сирия и Ирак и се прехвърля в нашите държави под различна форма, … за да всява страх и разделение”, посочи Валс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа