Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия каза кога ще разсъждава за пълен Шенген за България и Румъния

04 март 2024, 15:46 часа • 3446 прочитания

"Австрия ще изчака резултатите от отварянето на Шенгенското пространство към България и Румъния по въздух и вода и едва след това ще разсъждава върху отварянето на сухопътните граници", заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер преди днешната среща на ресорните министри в Брюксел, предаде БНР. 

Австрия няма да бърза

"След дълги преговори със София и Букурещ постигнахме компромис в края на миналата година, но все още не знаем как ще заработи Шенген от края на март", обясни Карнер. Всичко останало би било прибързано и контрапродуктивно.

Карнер заяви още, че ЕС трябва да разреши екстрадирането на мигранти без право на убежище в Афганистан и Сирия. ОЩЕ: Шефчович: България и Румъния в сухопътен Шенген до края на годината

В Австрия предстоят избори

От Зелените в Австрия веднага дойде опровержение, че министърът на вътрешните работи не изразява позицията на правителството. В Австрия тази година се провеждат парламентарни избори. В допитванията убедително води крайнодясната "Партия на свободата". ОЩЕ: Фон дер Лайен: България и Румъния принадлежат изцяло към Шенген (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес