Австрия: Разделение на ваксинирани и неваксинирани

3270
Австрия: Разделение на ваксинирани и неваксинирани
Снимка: iStock

Карина може да излиза от дома си само по определени причини, като работа или купуване на храна. Забранено й е да посещава кафенета и ресторанти. Кореспондентът на Би Би Си се срещна с нея в един от парковете във Виена, където й е позволено да спортува.

Карина казва, че не разбира защо държавата прави това и това я натъжава. „Тази сутрин минах покрай едно кафене. Малко ми е странно да погледна вътре и да знам, че не мога да вляза. Това ме кара да се чувствам изгонена от обществото и изолирана. Оказва се, че съм една от тези, които са превърнати във враг. А това не е много добре", казва тя.

1500 евро глоба за неваксинираните в Австрия, ако не спазват локдауна

Два милиона неваксинирани австрийци са блокирани по домовете си от понеделник. Гневът сред хората нараства на фона на съобщенията, че п...

"Не искам хората да се разболяват. Внимавам. Редовно се изследвам. Не съм изложена на висок риск и мисля, че да се ваксинирам или не е чисто лично решение. Напълно разбирам и тези, които се ваксинират, както и тези, които не искат да се ваксинират“, казва Карина.

Австрия има едно от най-ниските нива на ваксиниране в Западна Европа - около 65%. Страната вече е с най-високият брой новозаразени на ден от началото на пандемията.

Полицията казва, че ще извършва проверки на случаен принцип на хората на обществени места и ще глобява всеки, който не може да представи документ за ваксинация или скорошно преболедуване на ковид. На няколко места в Австрия вече се проведоха протести срещу карантината за неваксинирани. Канцлерът Александър Шаленберг казва, че правителството е било принудено да предприеме такива драстични мерки поради нарастването на инфекциите.

Той заяви, че нивото на ваксинация е срамно ниско и докато остане такова, страната няма да може да излезе от порочния кръг на националните карантини, които само временно подобряват ситуацията и нанасят значителни щети на икономиката.

Хаос в Австрия заради локдауна за неваксинирани

От вчера в Австрия е в сила т.нар. 3G правило, за да се отиде на работа. Това означава, че трябва да бъде представен сертификат за вакс...

Въвеждането на блокиране за неваксинираните вече даде ефект: дълги опашки се наредиха пред центровете за ваксинация във Виена. Някои идват за реваксинация докато други са се решили за първите инжекции.

Д-р Томас Секерес, ръководител на Австрийската медицинска камара, се надява, че процентът на ваксинация ще се повиши до 80% или повече. "Знаем, че ваксинацията е единственият начин за намаляване на инфекциите. Надяваме се, че карантината за неваксинирани австрийци ще бъде достатъчна, за да прекъсне веригата. Но експертите не са сигурни. Може да се нуждаем от допълнителни мерки, за да постигнем целта", казва той.

Много австрийци се радват, че броят на ваксинираните ще се увеличи, но има и много, които смятат, че изолирането на неваксинираните е против конституцията. Бизнесменът от Виена Карл казва, че поддържа усилията на правителството за увеличаване нивото на ваксинираните: “Това е необходимо за нашето здраве и за нашата икономика“, казва той. „Но разделението на ваксинирани и неваксинирани е катастрофа. Хората започват все повече и повече да се страхуват един от друг“, казва той.

Сега само ваксинирани хора могат да купуват дрехи и други стоки, които не са в списъка на приоритетите.

Австрия въведе локдаун за неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 граждани

Австрия въведе локдаун за неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 граждани над 12-годишна възраст, който е в сила от днес, 15 ноем...

Австрийката Дорис, с която кореспондентът на Би Би Си разговаря в центъра на Виена, казва, че тези, които не искат да се ваксинират, започват да я изваждат от  търпение. "Единственият изход от сегашната ситуация е, че всички трябва да се ваксинираме. Това е единственото решение. В противен случай никога няма да се измъкнем от това", казва тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа