Бахмут: Леко затишие и караници за руските жертви между Пригожин и Гиркин (ВИДЕО)

3642
Бахмут: Леко затишие и караници за руските жертви между Пригожин и Гиркин (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Боевете при Бахмут определено не са толкова интензивни в последните дни, което за пореден път се потвърждава от различни данни. Факт е обаче, че по фланговете на града украинците не се отказват от натиска, като това се признава и от руски източници.

"Ситуацията по фланговете е доста тежка, в самия град руснаците се опитват да увеличат силите си, за да тръгнат напред, надяват се да не загубят фланговете и да ни попречат тактически да ги обкръжим" - това пише в публикация в украинския телеграм канал "Бахмутски демон", който се списва от украински военни, биещи се на място. В съобщението има предупреждение, че въпреки някои украински успехи по фланговете, не бива много-много да се коментира – да говорим тогава, когато ситуацията се промени по-драстично, гласи посланието. В друго кратко съобщение се казва и, че украинците още държат позиции в Бахмут – вероятно пак става въпрос за района "Литак", при т. нар. Самолетен паметник, в югозападната част на Бахмут.

В официалната сводка на украинския генщаб има информация за общо 28 руски пехотни атаки по целия фронт в Украйна, което е два пъти по-малко от обичайното ниво на атаки преди Русия да обяви превземане на Бахмут. Освен това, генщабът отново не говори за боеве в самия град, а в покрайнините му – спрени атаки при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут) и Била Хора (Бяла гора, 12 километра югозападно от Бахмут). Популярният руски телеграм канал "Рибар" лаконично твърди, че руснаците са укрепили позициите си на фланговете и са спрели украинския напредък, но и че украинците хвърлят много сили и явно нямат намерение "да замразят фронта". Руският пропагандист Семьон Пегов за втори ден поред твърди, че украинците не са водили активни военни действия по фланговете на Бахмут, а руснаците опитват да си върнат загубени позиции без успех. Генерал Олександър Сирски коментира, че украинската армия продължава с отбранителните операции в предградията на Бахмут.

Междувременно, продължава отзвукът на поредното обширно интервю на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, в което той поиска смяна на руския военен министър Сергей Шойгу и въвеждане на военен режим тип "Северна Корея", за да може Русия да победи в Украйна. В това интервю Пригожин говори и за дадените от ЧВК Вагнер жертви в битката за Бахмут – 10 000 "професионални членове" на наемническата му армия и още 10 000 наети затворници. Специално Пригожин заяви, че в ЧВК Вагнер са били наети 50 000 затворници тоест по думите му 20% от тях са умрели при Бахмут. Бившият силов министър на ДНР Игор Гиркин обаче опонира на тези думи, като направи изчисление, че в момента не е ясно каква е съдбата на 14 000 затворници – съответно Гиркин изрази мнение, че като нищо има над 40 000 убити "вагнеровци" при Бахмут. Целият спор е подробно проследен в дневния анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Засега и по другите направления на фронта няма някакви особени промени на позиции.

Украински и руски данни: Известно затишие в боевете при Бахмут (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com