Барозу зове за обединение срещу еврофобските партии

15510
Барозу зове за обединение срещу еврофобските партии
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова в понеделник европейските сили да се "обединят" след напредъка на еврофобските партии на изборите за Европарламент, предаде БГНЕС.

Той определи като "много важно" политическите сили, "представени в Европейската комисия" – консерваторите, социалистите и либералите - да "станат заедно отново печеливши".

"Всъщност те са тези, които имат най-широко представителство в новия Европейски парламент", продължава изявлението си той. "Резултатите показват, че е възможно много силно мнозинство, което да работи".

Като има предвид вълната от антиевропейски, крайнодесни и радикално леви, единственото възможно мнозинство изглежда е в голяма коалиция между консерватори и социалисти, с евентуална подкрепа на либералите.

Трите сили "нямат съгласие за всеки детайл, но споделят основния консенсус за Европа, която сега трябва да бъде подкрепена", каза Барозу.

"За да се покажат сплотени като европейци е необходимо Европа да предложи общ ред в който ние можем да защитаваме нашите ценности и нашите интереси", твърди той.

"Дойде време да се съберем и определим бъдещето на Съюза", уверява председателят на ЕК, като са нарече "уверен, че огромното мнозинство от депутатите в ЕП ще отговорят на това предизвикателство и ще се възползват от възможността да донесат осезаеми ползи за европейските граждани".

Позовавайки се на бъдещата "смяна", без да споменава изрично посочването на негов наследник като ръководител на Еврокомисията, Барозу заяви, че "се надява резултатите от тези избори да бъдат уважени при вземането на решение"от страна на държавните и правителствени ръководители, и от Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа