Белгия обяви дузина нови мерки за борба с тероризма

10512
Белгия обяви дузина нови мерки за борба с тероризма
Снимка: Gettyimages

Белгийското правителство представи днес 12 мерки, които предприема незабавно в борбата с тероризма, информира БТА. Една от тези мерки е привличането на армията в помощ на полицията при осигуряване на обществения ред, когато нивото на заплаха се повиши до предпоследна или последна, най-висока степен.

Друга мярка е отнемането на паспортите и личните карти на заподозрените в тероризъм. На онези, които имат двойно гражданство, ще бъде отнемано белгийското гражданство и така те ще могат да бъдат прогонвани по-бързо от страната.

Френският премиер отрича да има връзка между операцията в Белгия и Париж

Френският премиер Манюел Валс заяви, че няма "пряка връзка" между атаките в Париж, при които загинаха 17 души, и антитерористичната ...

От снощи Белгия повиши до предпоследна степен готовността за действия при заплаха от тероризъм.

Осъдените за терористични действия ще бъдат разпределени основно в два затвора - един в северната и един в южната част на кралството. Ще бъде приет нов член в Белгийския наказателен кодекс, който ще определи като престъпление пътуването в чужбина с терористични цели. Ще бъде разширен списъкът на действията, заради които може да бъде предприето проследяване и подслушване.

Сред мерките е реформа в разузнавателните служби и допълнително подсилване на възможностите на контраразузнаването. 

Местните медии съобщават, че оцелелият при снощния щурм във Вервие е бил с чисто съдебно минало и за него няма данни да е пътувал до Сирия. Той е на 25 години и е бил един от терористична клетка от трима, които вероятно са целели да взривят Съдебната палата в Брюксел. Отново според медийни информации тримата, взети на щурм снощи, са автори на писмата, получени в последните дни във вестникарски будки. В писмата продавачите на вестници бяха предупредени да не разпространяват новия брой на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", чийто екип бе застрелян от терористи в Париж преди седмица, под страх от отмъщение срещу тях и техните будки.

Предотвратен терористичен акт в Белгия

"Страхът трябва смени лагера си", заяви в четвъртък белгийският премиер Шарл Мишел по време на широка антитерористична операция на поли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа