Берлин иска реакция на ЕС заради Facebook

943
Берлин иска реакция на ЕС заради Facebook
Снимка: Istock/Guliver

Германският министър на правосъдието обвини Facebook в неетично поведение и каза, че интернет гигантът трябва да се изправи пред силен европейски отговор за огромното изтичане на лични данни, което включва милиони повече абонати, отколкото се смяташе преди.

"Facebook е мрежа на непрозрачността", каза Катарина Барли. „Етичните убеждения са станали жертва на търговски интереси". Тя призова за "ясна реакция от страна на европейските държави" за злоупотребата с лична информация от компанията, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Cambridge Analytica е разполагала с данните на 87 млн. потребители на Facebook

Социалната мрежа Facebook съобщи, че всъщност броят на потребителите, чиито данни са били използвани без тяхно знание от фирмата Cambri...

Припомняме, че около 310 000 потребители в Германия са сред 87-те милиона души, чиито лични данни са били неправилно споделени с британската политическа консултантска компания Cambridge Analytica.

Информациите в медиите първоначално предполагаха, че данните от около 50 милиона потребители са били използвани не по предназначение в скандала за неприкосновеността на личния живот, който засегна титанът на Силиконовата долина и се появиха по-широки въпроси за онлайн защитата на данните.

Новите регламенти на Европейския съюз вече трябваше да влязат в сила през май, за да принудят социалните медийни компании да защитават по-добре личните данни на онлайн потребителите или да им бъдат налагани глоби до 4% от годишните приходи.

Но Барли каза, че твърдите нови мерки не могат да стигнат достатъчно далеч. "Социалните мрежи се нуждаят от ясни правила", каза тя. "Ще проучим дали новите европейски разпоредби за защита на данните са достатъчни".

Facebook блокира стотици профили и страници на руската фабрика за тролове

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг заяви, че са блокирани повече от 270 страници и акаунти, които са под контрола ...

Използваните неправомерно данни, които са в центъра на противоречията, са били получени чрез приложението за викторина за личността, което бе изтеглено от около 300 000 души. Но също така бяха извадени подробности за техните приятели във Facebook без тяхното знание - както беше възможно според правилата на социалната мрежа по онова време.

Според публикации, данните след това са били използвани от Cambridge Analytica като част от нейната работа по президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., въпреки че британската фирма отрича това.

Барли, която се срещна с мениджърите на Facebook за Европа миналата седмица, за да обсъди скандала, призова социалната мрежа да разкрие дали други външни компании също са ползвали потребителски данни без съгласието на потребителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа