Берлускони едва крета, но иска да помири Путин и Зеленски и да стане "герой"

2300
Берлускони едва крета, но иска да помири Путин и Зеленски и да стане "герой"
Снимка: Getty Images

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони вярва, че само той може да привлече вниманието на стария си приятел Владимир Путин към масата за преговори, и възнамерява да опита преди Коледа. 86-годишният медиен магнат иска мирно споразумение между Русия и Украйна, постигнато с негово посредничество, да бъде политическата му лебедова песен. Частният му самолет вече е в готовност, пише журналистът Никълъс Фарел в статия за британското списание Spectator.

Той твърди, че Берлускони е готов да замине за Москва и да накара Путин да преговаря с Володимир Зеленски, като се позовава на думите на Виторио Згарби – довереник на бившия премиер и член на министерството на културата при управлението на Джорджа Мелони.

Запис с гласа на Берлускони: Путин ми прати 20 бутилки водка за рождения ден

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е казал на среща с парламентарните представители на формацията си "Форца Италия", че Влади...

В статията си Фарел пише, че Згарби му е споделил как Берлускони се счита за единствения възможен посредник между Москва и Киев. „Берлускони обича красивите жестове“, му е казал той. „И точно такъв жест обмисля. Той вярва, че може да го изпълни, а ако успее, без да подкопае позицията на НАТО, ще влезе в историческите книги като световен герой“.

От партията на Берлускони "Форца Италия" обаче опровергават информацията, че той има намерение да пътува до Москва, пише италианският в. "Република". Италианският външен министър Антонио Таяни - също член на формацията, казва, че в Москва не може да се отиде "просто така".

Миналия месец "Форца Италия" стана част от дясната коалиция, която сформира новото италианско правителство, ръководено от Мелони. Тя обяви, че твърдо подкрепя украинската кауза. Мелони е на път да одобри шестия пакет от помощи за Киев и заяви на срещата на върха на НАТО миналата седмица, че напълно защитава правото на "териториална цялост, суверенитет и свобода" на Украйна.

Трудното за нея е друго - въпреки че нейната партия "Италиански братя" получи повече гласове от всички останали на парламентарните избори през септември, проукраинската ѝ политика е в противоречие с исканията на повечето италианци. Само 43% от тях подкрепят Украйна - едно от най-ниските нива в Европа, а още по-малко искат да я въоръжат. Едва 42% са съгласни със санкциите на ЕС срещу Русия и само една четвърт смятат, че НАТО трябва да продължи да изпраща оръжия на Киев.

ОЩЕ: Проучване: Българинът вярва в опорките на Путин и би живял както винаги, ако Русия ни нападне

Младата приятелка на Берлускони влезе в парламента от Сицилия, но има ли нещо общо с острова? (СНИМКИ)

85-годишният Силвио Берлускони се завърна в Сената 9 години след като бе изгонен заради присъда за данъчни престъпления. В италианския ...

Повечето италианци искат Зеленски да постигне компромис с Путин. В началото на този месец в Рим се проведе демонстрация в тази насока - 100 000 протестиращи според организаторите, 40 000 според полицията. Това беше първият голям протест в Европа срещу войната в Украйна. Следователно - една мирна мисия на Берлускони може да се окаже популярен ход. Но възможно ли е да се осъществи?

Абсурдно е да се допусне, че такава крайно разединяваща фигура би могла да се доближи до мирна мисия от подобен мащаб, пише Spectator. В световен план Берлускони е известен най-вече с партитата си, на които присъстват групи от красиви млади жени. Това беляза и последния му мандат, който завърши с позор през 2011 г. Днес той прилича на восъчен манекен и едва ходи, но не е загубил способността си да предизвиква спорове и е все така непредсказуем, отбелязва Феръл.

ОЩЕ: Италиански съд оправда бившия премиер Берлускони по дело за подкуп

Берлускони и преди е играл ролята на посредник в преговорите между Запада и Русия - най-вече на срещата на върха в Рим през 2002 г., на която беше създаден постоянен съвет НАТО-Русия. Говори се, че Путин обича Берлускони. Двамата се виждат очи в очи за първи път на срещата на Г8 в Генуа през 2001 г. и веднага между тях започва разбирателство. След това Путин отсяда няколко пъти в летния дворец на Берлускони в Сардиния, а през 2015 г. италианецът е гост на руския президент в Крим, само година след анексирането му от Русия. По този повод собствениците на едно лозе организират дегустация в негова чест, на която отварят 240-годишна бутилка шери (1775 Jerez de la Frontera, на стойност 115 000 евро), което предизвиква яростта на украинците.

От февруари насам Берлускони на моменти изглежда лично засегнат от инвазията в Украйна. Той се оплакваше, че се чувства "дълбоко подведен и засегнат" от Путин. Каза, че се е опитал да му се обади два пъти, но не е успял да се свърже с него. Впоследствие "Форца Италия" гласува в подкрепа на изпращането на оръжия в Украйна и "за" налагането на санкции срещу Русия.

Берлускони: Путин беше тласнат към войната от руското население, партията и министрите си

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони защити инвазията на Владимир Путин в Украйна дни преди парламентарните избори на Апенините...

Партията на Мелони се опитва да омаловажи близките отношения на Берлускони с руския президент от миналото. Той "поддържаше отношения с Путин, за да се опита да го сближи със западните демокрации", заявява депутат от "Италиански братя" пред Spectator. "Но тази историческа фаза приключи, когато Путин реши да нахлуе в Украйна. Сега пропастта е непреодолима".

Изглежда, че Берлускони не е съгласен с това. Миналия месец, в частен разговор с депутатите от партията си, той заяви, че двамата с Путин са възобновили приятелството си, когато руският президент му изпратил 20 бутилки водка за 86-ия му рожден ден - 4 дни след парламентарните избори. Подаръкът бил придружен от "много мило писмо". Бившият италиански премиер твърдеше, че Путин е написал, че има само петима истински приятели и Берлускони е първият от тях. В изтеклите записи от обръщението към "Форца Италия той казва на депутатите си, че Путин е бил длъжен да организира "специална военна операция", за да установи правителство, "избрано от украинското малцинство, от добри и здравомислещи хора".

"Не мога да изразя мнението си, защото иначе то ще изтече в пресата и това ще бъде катастрофа", казва още той. Записът на разговора бързо изтече в медиите. Мелони отговори, като заяви, че в нейното правителство няма място за хора, които подкрепят Русия.

Преди да стане министър-председател, Джорджа Мелони заяви, че нейната коалиция се нуждае от "ясна и недвусмислена външнополитическа линия". Но Италия е разделена по въпроса за Украйна. Противопоставянето на политиката на НАТО и ЕС идва както от левицата, така и от десните.

По време на Студената война Италия имаше най-голямата комунистическа партия в Европа извън съветския блок, а съвременната италианска левица все още смята Америка за истинския враг. Рано или късно, тези напрежения в коалицията на Мелони, както и между нея и италианското общество, ще поставят на сериозно изпитание правителството ѝ, а може да поставят на изпитание и единството на НАТО. Италия за пореден път е ахилесовата пета на Европа, пише Никълъс Феръл от Spectator.

Зеленски поиска преговорите с Путин да са публични

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е получил информация от западни партньори за желанието на руския диктатор Владимир П...

ОЩЕ: Папа Франциск: Ватиканът е готов да посредничи за мир между Русия и Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com