Проучване: Българинът вярва в опорките на Путин и би живял както винаги, ако Русия ни нападне

7930
Проучване: Българинът вярва в опорките на Путин и би живял както винаги, ако Русия ни нападне
Снимка: iStock

Подкрепата за Украйна и тази за Русия е почти еднаква сред българското общество, а много хора са безразлични спрямо бушуващата война на километри от границите ни, започната през февруари от Владимир Путин. Ако Руската федерация ни нападне, средностатистическият българин ще си живее така, „както и досега“.

Това са основните изводи в проучване на общественото мнение на „Естат“, проведено в периода 8-28 октомври 2022 г. Изследването е със собствено финансиране. Анкетирани са 1004 пълнолетни български граждани, но прави впечатление, че над 36% от респондентите са във възрастовата група 60+.

Проруската пропаганда у нас: Едни и същи хора споделят противоречащи си кремълски наративи

Прокремълските наративи в медийната среда в България са стотици. Сред тях има много, които си противоречат един с друг, а едни и същи б...

Като изводи от обобщените данни могат да се извадят още няколко набиващи се на очи акцента – въпреки видните неуспехи на бойното поле, Русия все още е считана за велика военна сила. При ядрена заплаха повечето хора не знаят откъде да се информират и как точно да действат. Повече българи са против членството на страната ни в НАТО, отколкото тези, подкрепящи Алианса. Според 57% от респондентите НАТО е виновна за началото на войната.

Над 1/3 от анкетираните вярват в конспирацията, че Украйна разработва оръжия за масово унищожение, също толкова твърдят, че украинската територия, исторически погледнато, е руска. Мнозина са негативно настроени към бежанците, търсещи закрила от агресията на Путин и войниците му.

На страната на Русия или на Украйна са българите?

23,1% от анкетираните подкрепят Украйна в конфликта, а почти толкова – 20,7 на сто, са на страната на агресора Русия. Подкрепата за Киев е спаднала с близо 10% от април насам, когато бе проведено предходното проучване. Впечатление прави и броят на незаинтересованите – над 48% не заемат страна, а за „военен неутралитет“ се обявяват 67,5% от българите, според „Естат“.

„Тези данни показват „свикване“ с войната – тя става част от ежедневието, а хората вече приоритизират други проблеми, основно социални и материални“, анализират авторите на изследването.

Проучване: Българите са най-податливи в ЕС на фалшиви новини, но не ги е грижа

България е на последно място сред страните членки на ЕС в класацията на Индекса на медийната грамотност за 2022 г. Тя е изготвена в рам...

20% очакват Русия да излезе победител, а 11,4% - Украйна. В проучването дори присъства отговор САЩ – 3 на сто са го отбелязали. Но близо 40% казват, че няма да има победител, а една четвърт от хората не могат да преценят. На Москва не залагат само най-младите и поддръжниците на ГЕРБ, ПП и ДБ.

Как гледаме на украинските бежанци?

Делът на симпатизиращите на бежанците от Украйна намалява с над 12 пункта спрямо април – 25,8% гледат на тях положително. 19 на сто са на другия полюс, а мнозинството или няма отношение, или е безразлично. Положително настроени са главно висшистите, жените, столичаните и привържениците на ПП и ДБ. Против бежанците са предимно мъжете и поддръжниците на БСП и „Възраждане“.

Над 70% не са помагали на бежанци от Украйна и нямат намерение да го правят.

„За“ или „против“ НАТО?

Загиналият Стремоусов използваше шокиращи методи за възпитание на децата си (ВИДЕО)

Вчера, 9 ноември, един от най-известните руски пропагандисти и зам.-ръководител на окупационната власт в Херсонска област, загина при п...

Ако днес се провеждаше референдум „за“ или „против“ членство на България в Алианса, повечето българи щяха да отговорят с „против“, според данните на „Естат“. Това се отнася за 31,1% от анкетираните (спад с 2% спрямо април). Подкрепящите членството ни в НАТО, което гарантира сигурността на страната, са 29,8% - тук има драстичен спад от над 11%. Пак се забелязва безразличието на българите – общо 39% или не могат да преценят, или нямаше да гласуват.

Повече от половината анкетирани смятат, че страната ни трябва да поддържа политика на „снишаване“ и въздържане от активност по отношение на темата НАТО. Също над 50% одобряват позицията на президента Румен Радев, че не се е включил към инициативата на 9 президенти от Централна и Източна Европа, които подкрепиха членството на Украйна в НАТО.

Велика сила ли е Русия?

Според повече от 80% от хората, участващи в изследването, Руската федерация е световна военна сила. Дори има увеличение на привържениците на това твърдение спрямо април – въпреки че Киев не падна „за 3 дни“, крайцерът „Москва“ беше потопен, според различни оценки са убити десетки и дори над 100 хил. руски войници, а Путин претърпя жестоки поражения при контраофанзивите на Украйна в Харков и Херсон.

68% смятат, че Русия е световна икономическа сила, а над половината са на мнение, че приемане на Украйна в НАТО ще значи заплаха за сигурността на държавата на Путин.

Керемедчиев: Целият щит на НАТО трябва да бъде опънат за предотвратяването на евентуална агресия

България няма да бъде оставена сама, ако предостави система за сигурност на Украйна. Целият щит на НАТО трябва да бъде опънат за предот...

Тук впечатление прави отговорът на 56,2% от анкетираните – че Русия и Украйна са еднакво виновни за конфликта. 57,7% смятат, че НАТО е предизвикала войната. 41,2% подкрепят конспирацията, че политическият елит и управлението в Киев са националистически и фашистки. Близо 40 на сто вярват, че украинците са разработвали оръжия за масово унищожение, а над 35% подкрепят опорката на руснаците, че избиването на цивилни украинци е инсценировка на службите на Украйна.

Близо 28% казват, че няма изобщо украинска нация, а 17,7 на сто определят за оправдано използването на ядрено оръжие от Путин, ако сигурността на Руската федерация е застрашена.

"Тезите на руската хибридна интервенция се радват на широко споделяне, при това от страна на хора, които трудно могат да бъдат причислени към симпатизантите на Русия и Путин. Изглежда, че общественото мнение у нас започва да репродуцира опорните точки на Кремъл", обобщават от "Естат".

Страхуваме ли се от ядрена заплаха?

Близо 40% изобщо не се страхуват, че Русия може да окупира България, а на другия полюс са 13,5% от респондентите. Подобно е съотношението по въпроса за ракетни и бомбени удари на Руската федерация срещу страната ни, която е член на НАТО. Над 1/4 от хората се страхуват от глобален конфликт между Русия и Алианса и трета световна война, а 33% - от употреба на ядрено оръжие.

Проф. Витанов за руската армия, тараканите и математиката

Математикът и физик проф. Николай Витанов продължава да упорства да разглежда войната в Украйна през призмата на своя прословут математ...

„На фона на твърденията на политиците и експертите, че страната ни не е пряко заплашена от военно отношение, страховете на българите нарастват значително. На практика, около три четвърти от населението се опасява в една или друга степен от изброените заплахи“, констатират от „Естат“.

ОЩЕ: Военният министър не вижда пряка заплаха за страната и след обвиненията на Русия

Тук прави впечатление, че 43,8% от анкетираните твърдят, че при удари срещу България или военни действия на територията ни ще продължат да живеят, както досега. Дори има увеличение на този процент спрямо април – с над 5%.

Близо 37% от хората не знаят откъде да се информират в случай на употреба на ядрено оръжие срещу България, съседна страна или при радиоактивно замърсяване. Над половината от българите не знаят къде може да се укрият, как да се евакуират организирано и откъде да получат индивидиуални средства за защита. „Нивото на информираност за реакция при кризи е на критично ниско равнище“, обобщават авторите на проучването.

"Данните показват динамика и ясни тенденции в обществените нагласи. Ако ситуацията във вътрешен и международен план се запази и през следващите месеци, вероятно очертаните в изследването трендове ще се задълбочат", обобщават авторите на проучването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com