Защо преговори между Украйна и Русия сега могат да разпалят още по-голяма война?

6728
Защо преговори между Украйна и Русия сега могат да разпалят още по-голяма война?
Снимка: Getty images

Преговорите не могат да сложат край на руската война срещу Украйна, те могат само да я спрат временно. Руският президент Владимир Путин няма да се успокои, докато не превземе Киев.

Това са част от констатациите на Фредерик Кейгън, директор на проектът „Критични заплахи“ към Института за изследване на войната.

Според теорията му съпротивата на Украйна срещу инвазията тази година показва, че украинците няма лесно да се предадат. Конфликтът е неразрешим, докато путинизмът управлява Кремъл и преговорите няма да променят тази реалност. Те могат само да създадат условията, от които Путин или някой негов наследник ще обмислят подновяване на атаката срещу независимостта на Украйна.

ОЩЕ: Съд в Хага наказа с доживотен затвор двама руснаци и украинец за свалянето на полет MH17

Също така е жизненоважно да се припомни, че огънят никога не е спирал по време на т.нар. "прекратяване на огъня" между 2014 и 2022 година. Руските сили извършваха постоянни военни атаки срещу украински позиции през този период и Путин използва руското военно присъствие в Украйна като лост за принуждаване на Киев, искане на допълнителни отстъпки и вбиване на клинове в украинската политика и общество и между Украйна и Запада.

Киев: Ударите по енергийната ни система са лоша идея. На Песков и Пригожин ще им трябва ток в килиите

Единственият шанс за кремълски деятели като прессекретаря на руския диктатор Дмитрий Песков или Готвача на Путин Евгений Пригожин да пр...

Дискусиите за желанието на Украйна да преговаря от позицията на по-силният, докато нейните войски печелят, се основават на погрешна предпоставка. Украйна освободи почти половината земя, която Русия завзе след подновяването на инвазията си през февруари 2022 г. – това означава, че Русия все още има повече от половината територия, която незаконно окупира. Украйна има инерция в този конфликт, но все още не и надмощие. Нейната преговорна позиция е по-силна, отколкото беше, когато руските сили напредваха към допълнителни критични градове и региони, но все още не достатъчно силна, за да създаде добри условия, от които да преговаря.

ОЩЕ: Киев с нови обвинения към руските части за военни престъпления в Херсон

Защитниците на преговорите трябва да са наясно с друг ключов момент - преговорите на този етап от конфликта няма да доведат до допълнителни руски териториални отстъпки. Путин обяви официалното анексиране към Русия на големи райони на Украйна, които той не контролира. В този смисъл той може да се съгласи на прекратяване на огъня, като така неофициално приема, че Украйна може да има тези региони, но няма да се съгласи с такова, което изисква от него доброволно да се оттегли от земите, за които твърди, че сега са част от Русия. Не и на този етап от войната, тъй като пристигат руски подкрепления и Западът се насочва към студена зима, която Путин се надява да пречупи волята му да продължи да подкрепя Украйна.

Осъзнава ли Путин реалностите?

Действията на Путин показват, че той все още не вярва, че е загубил тази война, че ще я загуби или дори, че няма да може да спечели повече земя, като се бие. При тези условия Путин няма да направи отстъпка, която ще му се стори напълно унизителна – оттегляне на обявените анексии или изтегляне на войските си от районите, които в момента контролира. Прекратяването на огъня сега ще замрази линиите там, където са в най-добрия случай.

Това съображение е изключително важно, защото силите на Путин все още заемат стратегически жизненоважни области дори след успехите на Украйна в западен Херсон. Русия все още контролира АЕЦ "Запорожие" – най-голямата в Европа и основен източник на украинска енергия, както и нарастваща опасност за околната среда в безотговорните ръце на руснаците. Той все още контролира жизненоважния център на Мелитопол - град, който се намира на основни комуникационни линии от Русия на изток до долната река Днипро на запад и от украинската Запорожка област на север до Крим на юг.

Руснаците се правят на разсеяни за Бахмут (ВИДЕО)

Усилията на руските сили в Донецка област да направят решителен пробив продължават да не се увенчават с успех. Нещо повече – изгл...

ОЩЕ: Побоища, глад и унижения: Украйна показа стая за изтезания в освободения Херсон (ВИДЕО)

Путин не нахлу в Украйна, за да спечели територия. Той нахлу, защото отхвърля идеята за независима украинска държава или украински етнос. Той атакува, защото отказва да толерира правителство в Киев, което де факто не е под руски контрол. Той е вградил тези идеи дълбоко в идеологията си и няма да ги премахне. Путин никога няма да спре да се опитва да си върне контрола над Украйна по един или друг начин. Нито Украйна, нито Западът могат да променят амбициите на Путин – така че те трябва да създадат реалност, в която дори Путин разбира, че не трябва да ги преследва чрез война и в която му липсва способността да продължи да се бие, дори и да иска.

Как може да се стигне до тази реалност? Западът трябва да помогне на Украйна да освободи областите, които са стратегически жизненоважни за нейната сигурност и икономическо благосъстояние, а след това да изгради украинската армия и икономика до степен, която възпира бъдещи руски инвазии. Москва ще продължи да използва средства, с изключение на инвазия, за да подкопае прозападните украински правителства и да принуди украинците да предадат своята независимост. Успехът за Украйна и Запада се крие в превръщането на тази гореща война в студена война при условия, които оставят Украйна достатъчно силна, за да оцелее и в крайна сметка да я спечели.

Защитниците на преговорите сега могат да твърдят, че точно това правят. Но те не са преценили правилно момента, защото замразяването на конфликта там, където е сега, силно подкопава способността на Украйна да надделее или в подновената гореща война, или в новата студена война.

По този начин сегашните линии не са нито защитими, нито приемливи. Украйна трябва да продължи напред, а Западът трябва да помогне на Киев да създаде условия на място, които са устойчиви в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа