Папа Франциск: Ватиканът е готов да посредничи за мир между Русия и Украйна

932
Папа Франциск: Ватиканът е готов да посредничи за мир между Русия и Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Папа Фрациск заяви, че Ватиканът е готов да направи всичко възможно, за да посредничи за прекратяването на конфликта между Русия и Украйна. Главата на Римокатоличеката църква подчерта това в интервю за италианския в. "Стампа".

Запитан дали вярва, че помирението между Москва и Киев е възможно, Франциск призова никой да не се отказва от тази идея.

Стоичков подари на папа Франциск копие на Златната топка

Легендата на българския футбол Христо Стоичков подари на папа Франциск копие от "Златната топка", която спечели през 1994 година. Това ...

"Всеки трябва да се захване с демилитаризирането на сърцата и душите си, като започне със своите собствени, а после да разсейва и разоръжава насилието. Всички ние трябва да бъдем пацифисти. Ние трябва да искаме мир, а не просто примирие, което може само да послужи за превъоръжаване. Трябва да искаме действителен мир, който е плод на диалога", изтъкна той пред изданието.

ОЩЕ: Руският патриарх Кирил се жалва, че не го пускат в ЕС

Същевременно в друга статия вестникът коментира появила се в консервативния британски седмичник "Спектейтър" публикация, че лидерът на италианската партия "Форца Италия" имал намерение да отиде в Москва, за да се опита да сложи край на конфликта в Украйна, тъй като вярвал, че само той може да привлече руския президент на масата на преговорите.

Според "Спектейтър" Берлускони имал намерение да се опита да посети Москва преди Коледа, пише още "Стампа". Италианското издание допълва, че автор на публикацията в "Спектейтър" е Никълъс Фарел, английски журналист, който е съветник и приятел на Берлускони. Така че той  е в позиция да е запознат отблизо с намерението на бившия италиански премиер и настоящ сенатор. Преди години именно Фарел направи прочутото интервю с Берлускони, в което той твърдеше за Мусолини, че не е убил никого и че е изпращал хората на ваканция на границата, припомня "Стампа".

Папата заговори за любов "дори към враговете ни"

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск публикува пост в социалната мрежа Twitter. Той заговори за любов "дори към враговете ...

ОЩЕ: Орбан нарече санкциите на ЕС срещу Русия "стъпка към война"

Сега в статията на Фарел пише, че Берлускони иска мирно споразумение между Русия и Украйна, постигнато с негово посредничество. В статията Берлускони е обрисуван на розов фон, заобиколен от гълъби и се казва, че той искал споразумението за мир, договорено с негово посредничество, да се превърне в неговата политическа лебедова песен. Частният му самолет вече бил готов да отлети за това посещение, твърди Фарел.

В статията британският журналист смята, че за подобно споразумение не може да има по-добро време. Русия понесе поредно унизително поражение с изтеглянето от Херсон, а изглежда, че администрацията на Джо Байдън упражнява натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да обмисли наистина да сключи договор за мир.

В статията се посочва Берлускони смятал, че може да изиграе ролята на посредник в тази насока, без да застраши позицията на НАТО и че така щял да влезе в книгите по история като световен герой.

Папата предупреди свещениците за изкушенията на порнографията

Папа Франциск предупреди семинаристите в Рим за опасностите от онлайн порнографията, като я нарече изкушение, което "отслабва свещениче...

От "Форца Италия" опровергаха информацията, че Берлускони има намерение да пътува до Москва, пише италианският в. "Република".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа