Берлускони иска сваляне на италианското правителство

Берлускони иска сваляне на италианското правителство

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони представи плановете си за свалянето на настоящия министър-председател Енрико Лета, но губи все повече от съюзниците си за своята кауза, преде АФП.

„Въпреки че разбирам рисковете, които предприемам, реших да сложа край на правителството на Лета”, пише Берлускони в емоционално писмо, адресирано до католическия седмичник „Темпи”.

Берлускони обвини Лета, че разрешава неговото „политическо убийство чрез юридически средства”, имайки предвид присъдата за данъчни измами от август, която стана причина за настоящата криза.

В очевиден разрив с цветущия милиардер неговият най-приближен съюзник и вътрешен министър в кабинета на Лета, Анжелино Алфано, заяви, че депутатите от партията на Берлускони „Народ на свободата” трябва да подкрепят Лета на вота на доверие в сряда.

„Твърдо съм убеден, че нашата партия като цяло трябва да гласува доверие на Лета утре”, каза Алфано след преговори с Берлускони.

Италианският парламент днес ще проведе вот на доверие към управляващата коалиция, като се очаква опитите за свалянето на премиера Енрико Лета да се провалят, предаде Би Би Си.

Вотът бе внесе, след като Силвио Берлускони поиска министрите от партията му „Народ на свободата” да се оттеглят от правителството.

Часове преди вота обаче лидери от партията се противопоставиха на Берлускони, като заявиха, че ще подкрепят Лета, който не прие оставките на петимата министри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа