Без пробив в общата европейска миграционна политика

1131
Без пробив в общата европейска миграционна политика
Снимка: Getty Images/Guliver

Да бъдат ли автоматично разпределяни бежанците в ЕС? Този въпрос от месеци блокира реформата на европейската система за предоставяне на убежище. България се опитва да постигне компромис с предложение, което днес бе тема на срещата на министрите на вътрешните работи в Люксембург. С новото популистко правителство в Италия обаче скорошното решение на казуса става все по-малко вероятно.

Бежанците да се разпределят само тогава автоматично в страните от ЕС, когато Европа преживее нова бежанска вълна, подобна на 2015 г. Това обаче ще става едва след като се окаже, че първоначално предвиденото доброволно приемане на бежанци не сработи. При по-ограничен бежански натиск българското европредседателство предвижда активирането на нова система за подпомагане на страните по външната граница на съюза, които в момента се чувстват изоставени от европейската солидарност. На практика това чувство изстреля крайнодесните популисти в Италия в управлението. „Италия и Сицилия не могат да бъдат повече бежанският лагер на Европа“, заяви новият италиански вътрешен министър, шефът на крайнодясната „Лига“, Матео Салвини.

Европейският съд: Гей браковете в ЕС се признават навсякъде, но може да не се сключват навсякъде

Понятието "съпруг" обхваща съпрузите от един и същ пол, когато става въпрос за принципа на движение и правото на пребиваване в ЕС, а па...

Разпределянето на бежанците обаче е само една от темите в българското предложение. Важни елементи са засилването на граничната охрана и бързото експулсиране на мигранти, които нямат право на убежище.

Още преди началото на днешната среща на вътрешните министри стана ясно, че до компромис няма да се стигне. Най-яростна съпротива демонстрираха Вишеградските държави, които се обявяват категорично против всякакво споменаване на „автоматично разпределение“ на бежанци. Срещу българското предложение се обяви и Германия. "За нас е от решаващо значение, страната, в която мигрантите пристигат, да носи отговорност по казуса в рамките на поне десет години", заяви държавният секретар във вътрешното министерство Щефан Майер от консервативния баварски ХСС.

Скептичен е и австрийският вътрешен министър Херберт Кикл от крайнодясната „Партия на свободата“, който от следващия месец ще поеме координацията в дебата по темата. "Нека бъдем солидарни там, където става дума за предотвратяване на нелегалната миграция. По-добрата охрана на границата е част от проблема, но съвсем не я изчерпва", заяви той.

Кога да очакваме пробив в преговорите за новата миграционна политика на ЕС? Най-точният отговор даде люксембургският министър на външните работи и миграцията Жан Аселборн: "Великден, но коя година, не мога да кажа."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа