Без споразумение по гръцката криза

9872
Без споразумение по гръцката криза
Снимка: Getty Images

Срещата на финансовите министри от еврозоната приключи без постигането на споразумение по Гръцката сделка, съобщи финландският финансов министър Александър Стуб, цитиран от БГНЕС.

Според източници, цитирани от АФП, се очаква групата да заседава отново в събота.

Ципрас представи новите гръцки предложения

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас представи днес предложенията на своето правителство за постигане на "взаимно благоприятн...

"Това беше за днес. Институциите (МВФ, ЕЦБ и ЕС) ще продължат работа. Еврогрупата ще се събере по-късно, но не днес", написа той в социалната мрежа "Туитър" след разговорите в Брюксел.

В същото време репортер на агенция Ройтерс от Брюксел съобщи, че според гръцкия финансов министър Янис Варуфакис по време на срещата е имало дискусии и критики и върху двете предложения за реформи в Гърция – тези на Атина и тези на кредиторите, които бяха представени по-рано през седмицата.

Министрите от еврозоната проведоха две последователни срещи в сряда и четвъртък. Разговори имаха и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, и ръководителите на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ).

Същвременно говорителят на Международния валутен фонд (МВФ), Гери Райс заяви, че Гърция ще направи плащането на поредната вноска по дълга си към Международния валутен фонд (МВФ) в предвидения срок до 30 юни. 

Поредна среща за гръцката криза. Ципрас вижда надежда

Европейските лидери ще се съберат за извънредна среща в понеделник, за да обсъдят ситуацията на Гърция, след като министрите на финанс...

Според него приказките за неплатежоспособност "са спекулации, тъй като ние очакваме плащането да бъде направено на 30 юни и това е, което гръцките власти са обявили публично", каза той.

Гърция трябва да изплати 1,5 млрд. евро на фонда до края на месеца.

Райс също така отрече МВФ да е възприел крайната позиция "това или нищо" по отношение на Атина. "МВФ не е на позицията "това или нищо"... Това не е начинът, по който работим с нашите държави-членки", отговори той на въпрос дали Гърция е получила ултиматум от фонда.

В същото време гръцкият финансов министър Алексис Ципрас заяви, че се чувства сигурен в постигането на компромис с кредиторите от ЕС и МВФ. "След изчерпателното гръцко предложение съм убеден, че ще постигнем компромис, който ще помогне на еврозоната и на Гърция да превъзмогнат кризата", каза той при пристигането си в Брюксел за срещата на върха на ЕС.

Ципрас ще отстоява докрай пенсионната система

Правителството на Гърция е изпълнен с решимост да осигури жизнеспособността на пенсионната система, уверява премиерът Алексис Ципрас,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа