Бездомник от Париж стана звезда в Twitter

3713
Бездомник от Париж стана звезда в Twitter
Снимка: Getty Images/Guliver

Френски бездомен мъж стана сензация в социалните медии като събра почти 20 000 последователи в Twitter с разказите си какво е да живееш из главните улици на Париж.

Кристиан Паж, който е бил оберкелнер в скъп ресторант в луксозния столичен квартал Мадлен, остава без дом след развод, който го хвърля в депресия.

45-годишнишят мъж, роден в западното парижко предградие Версай, където са живели френските крале, си спомня, че е сервирал на бившия нападател от „Пари Сен Жермен” Златан Ибрахимович и на шампиона по тенис Рафаел Надал.

Но един ден открива, че „повече не е в състояние да се усмихва на хората” и подава заявление за напускане.

Принуден да живее с 545 евро на месец от социални помощи, скоро не може да си плаща наема и през април 2015 трябва да освободи жилището си.

Днес негов дом е улицата, където, въоръжен със стар смартфон с напукан екран, пише текстове в Туитър, в които осъжда празните обещания на политиците и призовава да се помага на хората, които нямат покрив над главата си.

24% от бездомните хора в столицата са с висше образование

Близо една четвърт от бездомните хора в София имат висше образование. Това показват данните от пилотно проучване на участниците в проек...

Взема отношение и по мерките на властите за борба със скитничеството.

На Коледа Паж публикува снимка на металните заграждения, поставени от градските власти около отдушник с топъл въздух в Северозападен Париж, използван от бездомници, за да се постоплят.

Съобщението му беше споделено над 2000 пъти и накара властите да премахнат решетките – малка победа за бездомник, който се появи по първите страници на медиите, а последователите му в Twitter се увеличиха до 19 500 и Паж получи няколко искания за интервю.

Първият му пробив в социалните медии е отпреди година, когато Паж писа, че бил събуден от общински служител по чистотата, който го облял със студена вода от маркуч, пише БГНЕС.

Въпреки че тогава имал едва 6 последователи в Twitter, съобщението му привлече вниманието на кметицата от Социалистическата партия Ан Идалго, която се извини и му осигури нов спален чувал.

Този човек живееше на улицата 10 години, докато една жена не стори това...

Животът е странно нещо, прилича малко на часовник със стрелки. Когато стрелката е на 12 часа знаеш, че единственото, което ще се случи ...

Twitter не е оръжие, но е мощен”, каза Паж, който се описва като „Скитник 2.0” и се облича изцяло в черно като рокер, носи конска опашка и червена кърпа за глава бандана, в интервю за АФП, дадено на пейка в Париж.

Освен за условията по улиците, Паж използва Twitter и за да търси помощ, предпочитайки „ да просиш 2.0” пред това, което нарича „унинието” на традиционната просия по улиците.

И това върши работа.

По време на коледните и новогодишните празници щедър благодетел му оставя ключовете от апартамента си в Париж, получава и дарения от дрехи и обувки, които споделя с други бездомни.

Но преди всичко останало, писането в Twitter „му дава усещането, че е жив”.

Twitter отказа да блокира акаунтите на политици

Социалната микроблогова мрежа „Туитър“ съобщи, че няма да блокира акаунта на Тръмп. Изявлението на компанията бе направено ...

„Сутрин ми казват „Добро утро, Кристиан”, а вечер „Лека нощ”. Звучи глупаво, но тези малки съобщения ме трогват”, казва мъжът, който говори тихо и има 15-годишен син, а зачервеното лице свидетелства какво причинява студът.„Въпреки че славата му расте, Паж, който ползва мобилен телефон с връзка с интернет, няма амбиция да стане говорител на около 143-те хиляди бездомници във Франция.

„Ще се радвам, ако съобщенията ми бъдат четени. Това може да означава сандвич за бездомен човек на другия край на Франция”, казва парижанинът, който се изказва язвително за работата на благотворителните организации и ги нарича „супермаркети на мизерията”, защото не правят достатъчно за бездомните.

В личен план е оптимист, че ще се махне от улицата.

„Всичко е възможно. След като напоследък съм без късмет, трябва да играя на лотария”.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа