Бити, измъчвани, подлагани на глад: През какво са преминали освободените украински бойци в руски плен?

19175
Бити, измъчвани, подлагани на глад: През какво са преминали освободените украински бойци в руски плен?
Снимка: Служба безпеки Украiни

Всички украински военнопленници са били измъчвани с глад, бити и не им е било позволявано да спят. Почти всички освободени се нуждаят от сериозна медицинска и психологическа помощ. Това разказа бившият командир на полка "Азов" Максим Жорин пред "Настоящее время" относно размяната на 215 бойци от Въоръжените сили на Украйна, включително от полка "Азов", срещу Виктор Медведчук и 55 руски военни.

Някои от военнопленниците са били малтретирани дори по време на превозването им до мястото на предаване. Всички освободени са в много тежко състояние, включително психично, каза Жорин. След четири месеца в плен тези хора трябва да свикнат с мисълта, че са си у дома, че са в безопасност, че днес и в следващите дни никой няма да се гаври с тях, продължи той. Но що се отнася до морала и бойния им дух, той е висок, дори има такива, които вече искат отново униформи и са готови да се върнат на фронта. Разбира се, ние им обясняваме, че още е много рано за това, добави Жорин. 

Ето защо Путин обяви мобилизацията в деня на най-големия обмен на военнопленници

Кремъл се опита да омаловажи мащабната размяна на военнопленници с Украйна, като я проведе в същия ден, в който беше обявена и частична...

Бившият командир на "Азов" разказа, че на практика всички военнопленници са гладували и са били унижавани. Тези, които са били в следствения арест в Донецк, абсолютно всички, без изключение, са били изтезавани и принуждавани да подписват абсолютно фиктивни, "абсурдни" документи. Пленниците са били карани да се подписват под "признания", че са убивали цивилни или са поставяли експлозиви някъде - включително на места, които никога не са посещавали или не знаят къде се намират. 

По думите на военния Украйна феноменално е използвала всички условия, за да се случи този обмен. Това е била наистина дълга и много сложна операция с възможно най-ефективното участие на различни украински структури и служби. 

Върху командирите от "Азов", 36-та отделна морска бригада и Националната гвардия, които сега се намират в Турция, също са били прилагани различни форми на натиск - психологически, физически. Според условията на преговорите, те трябва да пребивават на територията на трета държава до края на войната между Украйна и Русия.

Това условие, по думите му, "се дължи на факта, че Русия се страхува изключително много от  тези командири, които днес вече не са просто военни полеви командири, а чиито успешни решения ще останат във военната история, и те вече са се превърнали в символи за украинците. Руснаците се страхуват, че именно тези хора ще дадат още повече мотивация на украинците, в светлината на факта, че днес Украйна получава победа след победа докато Русия на свой ред - поражение след поражение. За да се забави по някакъв начин този процес, те (Русия) настояха тези командири да останат на територията на трета държава до края на войната", посочи Жорин.

Освободени военнопленници от "Азов": Заедно с командира Прокопенко се завърна и най-младият член на полка

В резултат на вчерашната размяна на военнопленници между Украйна и Русия бе освободен и най-младият защитник на завода "Азовстал" в Мар...

От своя страна началникът на Главно разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов по-рано заяви, че освободените в нощта срещу 22 септември военни командири не са знаели, че отиват на размяна. Руснаците са ги държали в изолация и те са смятали, че ги водят на т.нар. "трибунал", с който постоянно са ги плашели, каза той.

Кадри от освобождаването на украинските военнопленници разпространи и украинския Insider. На тях се виждат бойците, които оказвайки се на свобода, коленичат и целуват украинската земя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Летище в Дания е евакуирано заради сигнал за бомба (ВИДЕО)

Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

След нощните атаки с дронове украинците продължават да побъркват Курска област: ВИДЕА на нови пожари

Зеленски забрани с указ достъпа до онлайн казината на украинските военни

Новият командващ армията на Дания пристигна в Киев за среща с генерал Сирски (СНИМКИ)

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа