Бившите съветски републики видяха, че Москва е слаба - готови са да се възползват

19886
Бившите съветски републики видяха, че Москва е слаба - готови са да се възползват
Снимка: Getty Images/Guliver

Разгромът на руската армия в североизточната украинска област Харков вероятно ще бъде повратна точка в битката на Киев за изхвърляне на руските войски от страната, но може да доведе и до много по-широки последици за Москва. Причината - и други бивши съветски републики виждат, че Кремъл е на границата на възможностите си.

"Силата, която излъчва руското знаме, значително намаля, а системата за сигурност в бившето съветско пространство изглежда разбита", казва Лоурънс Бруърс - сътрудник в Чатъм Хаус (Кралския институт за международни отношения), цитиран от "Гардиън".

Тази седмица, докато вниманието беше насочено към Украйна, от другата страна на Черно море, в боевете на границата между Азербайджан и Армения загинаха около 100 военнослужещи. Двете страни се обвиниха взаимно в "провокация".

Зеленски към руската армия: Слабаци, които воюват с цивилни (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си обръщение към украинския народ, се обърна този път и към руските окупатори...

Анализатори твърдят, че Баку е решил да изпробва ситуацията, докато Русия се бори срещу мощната контраофанзива на Украйна. През трите десетилетия след падането на комунизма Москва традиционно подкрепя Армения в териториалния ѝ спор с Азербайджан.

"Азербайджан се чувства доста уверен в този геополитически момент и особено сега, по време на украинското контранастъпление", казва Том де Ваал - старши научен сътрудник в Карнеги Европа. "Изглежда, че това е абсолютно насочено както към Русия, така и към Армения, подлагайки на изпитание ангажимента на Русия да защитава Армения".

Москва заяви, че е посредничила за прекратяване на огъня във вторник. Двете страни се споразумяха за разполагането на руски мироопазващи сили като част от примирието, което трябва да сложи край на войната, разпалена през 2020 г.

Армения поиска военна подкрепа от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - доминиран от Русия пакт за взаимна отбрана, но Москва не желае да се намесва пряко. "Русия явно се колебае, както защото е силно претоварена в Украйна, така и защото не иска да се кара с Азербайджан в този момент", казва де Ваал.

Отделно от това в сряда сутринта на границата между Киргизстан и Таджикистан избухнаха сблъсъци, при които според местни съобщения е загинал един граничен служител от таджикска страна, а петима други са били ранени.

Кремъл утвърждава създателя на ЧВК "Вагнер" като новото лице на войната в Украйна

Създателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е утвърждаван като новото лице на руската "специална военна опера...

Въпреки че този конкретен инцидент не е пряко свързан с войната в Украйна и въпреки че Русия традиционно има добри отношения и с двете страни, според анализатори нахлуването на Кремъл е променило изцяло баланса на силите в региона. Той от години е бойно поле за руско, китайско и западно влияние.

През януари тази година, когато вълна от протести разтърси Казахстан, руският президент Владимир Путин одобри разполагането на ръководени от Москва сили на ОДКБ в страната. Мисията беше кратка и не доведе до бойни действия, но беше достатъчна, за да подкрепи президентството на Касим-Жомарт Токаев.

След като и казахстанският лидер е задължен на Москва за помощта, руските сили поддържат мира между Армения и Азербайджан, а Кремъл струпва войски на границата с Украйна - Путин изглежда има повече влияние от всякога в бившето съветско пространство. Голяма част от всичко това обаче се разпадна в хода на кървавата "специална военна операция", както Москва нарича войната в Украйна, и особено през последната седмица, когато бързото настъпление на украинците в Харков и Херсон обърка военните планове на Путин.

"Свидетели сме на срив в репутацията на Русия като покровител на сигурността, което се случва както на материално ниво с огромната концентрация на сили в Украйна, така и на субективно равнище, що се отнася до репутацията на руските гаранции за сигурност", казва Бруърс.

Нахлуването на Русия в Украйна шокира целия регион и разтревожи руските съюзници, но и ги окуражи да заемат по-твърда позиция спрямо Москва.

Русия на Путин: Постимперски синдром и войнствен национализъм

В днешна Русия на Путин съществува “сляп и агресивен национализъм“, свързан с разпадането на СССР. Огромна част от руснацит...

Казахстан, който традиционно е близък съюзник, разгневи мнозина в Кремъл, като се опита да запази неутралитет по отношение на Киев, отказа да признае контролираните от Русия територии в Източна Украйна и обеща да не подпомага усилията на Москва да заобиколи международните санкции. Това накара руснаците да постави под въпрос суверенитета на Казахстан, включително бившия руски министър-председател Дмитрий Медведев, който го нарече "изкуствена държава". По-късно изтри публикацията си.

Междувременно председателят на управляващата партия в Грузия – Иракли Кобахидзе, обяви, че е възможно в страната да се проведе референдум дали Тбилиси да открие „втори фронт“ срещу Русия и така да се включи във войната, подкрепяйки Украйна. Местни анализатори видяха изявлението му по-скоро като ирония, насочена към опозицията. Твърди се, че никой не обсъжда сериозно възможността за такъв референдум.

Кобахидзе призна, че украинското правителство разчита на Грузия – високопоставени служители от Киев не крият желанието си в Грузия да се отвори „втори фронт“. Страната беше нападната от Русия през 2008 г. с помощта на отцепилите се региони Южна Осетия и Абхазия. Тогава Москва призна двете „републики“ и разположи военни бази там.

Но докато Казахстан и други страни продължават да се опасяват от дългосрочните заплахи от страна на по-големия си съсед и предполагаем съюзник, има държави, които са готови да се намесят и да запълнят празнината. В сряда китайският президент Си Дзинпин пристигна в Казахстан, което се смята за първото му пътуване в чужбина след началото на пандемията от COVID-19. "Ще продължим решително да подкрепяме Казахстан в защитата на неговата независимост, суверенитет и териториална цялост", каза той в изявление, което изглеждаше отчасти замислено като упрек към Кремъл.

Вън оттук: Руски туристи бяха изхвърлени от маршрутка в Грузия (ВИДЕО)

Руски граждани, провикнали се "Слава на Русия" в грузинска маршрутка, са били изхвърлени от нея от останалите пътници. Видео, на което ...

В четвъртък и петък Си Дзинпин и Путин ще присъстват на срещата на върха на държавните глави от Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан. Очаква се да присъстват още лидерите на Индия и Иран, а срещата ще бъде шанс за Путин да покаже, че все още има големи световни сили, които симпатизират на Русия. Но това е и шанс за страните от региона да подчертаят, че макар Москва да остава силен регионален играч, динамиката на силите се е променила.

В сряда Русия обяви една от опозиционните партии на Таджикистан за терористично движение - ход, на който Москва дълго време се противопоставяше и който ще помогне на диктаторското правителство на страната да екстрадира от Русия всеки гражданин, когото поиска.

Страните от Централна Азия, част от бившия СССР, обаче остават изключително важни за Кремъл. През август украинското разузнаване съобщи, че заради колосалните военни загуби на украинска територия Русия опитва да си осигури наемници от Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан.

"Много централноазиатски държави виждат, че Русия се нуждае от тях повече от всякога, и сега се опитват да изстискат колкото се може повече", казва Темур Умаров - сътрудник във Фондацията за международен мир "Карнеги".

ОЩЕ: „Ще става все по-зле“: Какви са вариантите пред Путин след поражението на Русия в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа