Блокирането на Р. С. Македония за членството й в ЕС от България ще влоши отношенията, смятат от БЗНС

3576
Блокирането на Р. С. Македония за членството й в ЕС от България ще влоши отношенията, смятат от БЗНС
Снимка: iStock/Guliver

Блокирането на Северна Македония за членството й в ЕС от България ще разруши отношенията между двете страни за десетилетия напред, смятат от БЗНС. От партията изказваха своето притеснение от решението на Министерството на външните работи (МВнР) на Република България да блокира преговорната рамка между Република Северна Македония и Европейския съюз (ЕС) по време на заседание на Комитета на постоянните представители към Съвета на ЕС.

Ето какво пишат още от БЗНС.

Скопие: Договорът с България е добър пример за преодоляване на пречките

По време на панела "Югоизточна Европа, предизвикателства и перспективи" на срещата на върха в Солун вчера министър-председателя, отгова...

"Вероятно, последствията няма да отговорят на очакванията. Притесненията на нашия външен министър, свързани с неспазването на така наречения „Илниденски” Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония е обосновано. Основният пункт, който се посочва като причина за блокиране напреговорите, е стопирането на работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия и отказа от изграждане на инфраструктира, която да свърже двете страни. Може би е редно да признаем, че нашите исторически представи също са изкривени от пропагандата както на комунистическия режим, така и от позициите на една малка група историци, членове на ДС, които през последните години получаваха медиен монопол, като интерпретатори.

Колкото до инфраструктурната свързаност, България също изостава с изграждането на много проекти като ГКПП „Клепало”. В нашата югозападна съседка има много интелектуалци, писатели и общественици, с които България може и трябва да намери общ език. Промяната на разбиранията ще е бавна, дълга и мъчителна, но днешното ръководство, олицетворявано от премиера Зоран Заев и президента Стево Пендаровски, даде някои важни сигнали за готовност за промяна. Блокадата, наложена от България, ще разруши отношенията между двете страни. Действието на София ще се приеме като крайно недоброжелателен акт от цялото македонско общество, включително от хората с българско самосъзнание или с осъзнат български произход.

Стопирането на преговорите с ЕС може да доведе до суспендиране на Договора за добросъседство и приятелство, и което е още по-важното - до падане на проевропейското правителство на Зоран Заев. Когато говорим за обща история с народа на Република Северна Македония трябва да си даваме сметка, че това, което правим днес също ще остане в историята. БЗНС неведнъж е предупреждавал през своята дълга история, че залитането по националистически страсти води до катастрофа и винаги се е оказвал прав. И днес предупреждаваме нашето общество и призоваваме управляващите да направят последен опит за постигане на разбирателство, което да постави началото на един дълъг процес на сътрудничество и добросъседство."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com